Kapusta bohaterem konkursów dożynkowych
MARKLOWICE
Tradycją dożynek gminnych są konkursy kulinarne dla mieszkańców. W ubiegłym roku oceniano chleby dożynkowe i nalewki. W tym roku pole do popisu mają m.in. amatorzy kiszenia kapusty. Każdy, kto będzie miał ukiszoną przez siebie kapustę będzie mógł ją poddać ocenie komisji konkursowej w dniu dożynek, czyli 11 września. Komisja oceni smak, dobór składników i dodatków oraz estetykę. Zdobyć będzie można maksymalnie 9 punktów.
Ale gmina proponuje jeszcze dwa inne konkursy z kapustą w roli głównej. Jeden dotyczy kompozycji z kapusty. Użyć można kwiatów, owoców, warzyw, a przede wszystkim kapusty, przy czym niekoniecznie najpopularniejszej białej lub czerwonej – istnieje przecież wiele odmian ozdobnych. Jedna osoba może zgłosić jedną własnoręcznie wykonaną kompozycję. Jury oceni ogólne wrażenie, dobór produktu, oryginalność i pracochłonność wykonania.
Jeśli komuś obrodzi kapustą w ogródku czy na polu, niech zachowa największy okaz. Bowiem trzeci konkurs dotyczy wyboru największej kapusty. Co ważne, pod uwagę brane będą tylko warzywa prosto z pola, wraz z korzeniem. Oceniana będzie wielkość kapusty, a nie jej waga. W każdym z trzech konkursów na laureatów trzech pierwszych miejsc czekają nagrody rzeczowe.
(tora)
Ocenią dekorację posesji
Nie zabraknie również konkursu na najpiękniejszą dekorację dożynkową posesji. Chętni mieszkańcy powinni zgłosić udział do 7 września w Pionie Spraw Społecznych UG Marklowice. Posesje odwiedzi komisja 10 września. Rozstrzygnięcie nastąpi dzień później, podczas dożynek. Ocenione będą pomysłowość, związek z kulturą rolniczą i tradycją regionu, rozmiar i estetyka wykonania. Właściciele trzech najpiękniej przystrojonych posesji dostaną nagrody.