Kącik ZUS
Odpowiada Aldona Węgrzynowicz rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego.
Uległem wypadkowi w pracy, którą wykonywałem „na dole”, w kopalni. W związku z tym przebywałem na zasiłku chorobowym wypadkowym i na świadczeniach rehabilitacyjnych. Dwa razy do roku chodzę na rehabilitację. Czy ten okres będę musiał odpracować? Chcę się dowiedzieć, czy po ukończeniu wieku 50 lat będę musiał odrabiać skutki wypadku i świadczenia rehabilitacyjne?
Przepisy ustawy emerytalnej stanowią, że prawo do górniczej emerytury bez względu na wiek, przysługuje pracownikom, którzy pracę górniczą wykonywali stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią przez okres, wynoszący co najmniej 25 lat. Do okresów pracy górniczej, o której mowa, zalicza się także okresy niezdolności do pracy z tytułu wypadku przy pracy albo z tytułu choroby zawodowej, za które zostało wypłacone wynagrodzenie lub zasiłek chorobowy albo świadczenia rehabilitacyjne (okresy te muszą przypadać w czasie trwania stosunku pracy). Powyższy warunek nie dotyczy górniczych emerytur „z wieku” tj. po ukończeniu 50 i więcej lat życia. Z treści pytania wynika, że będzie Pan korzystał z emerytury górniczej po ukończeniu 50 lat życia, zatem nie bez względu na wiek. W tej sytuacji konieczne jest „odpracowanie” zarówno okresów świadczenia chorobowego, jak i świadczeń rehabilitacyjnych, z których korzystał Pan w związku z wypadkiem w pracy, także innych okresów pobierania wynagrodzenia chorobowego i zasiłków chorobowych.
Miesiąc temu zmarł mój mąż, który był na emeryturze. Ja mam 48 lat i przyznaną III grupę inwalidzką (jako osoba częściowo niezdolna do pracy). Chciałam się dowiedzieć, czy zapis art. 70 ust 1 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych jako osobę niezdolną do pracy uznaje też osobę częściowo niezdolną do pracy (tak, jak to jest w moim przypadku)?
W przypadku wdowy, która w chwili śmierci męża nie ukończyła wieku 50 lat ma zastosowanie art.70 ust. 1 pkt 1 ustawy emerytalnej – „ w chwili śmierci męża ukończyła wiek 50 lat lub była niezdolna do pracy”. Ustawodawca nie wskazuje jaka ma być niezdolność, a zatem wystarczy częściowa. Wymóg dotyczący orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy lub całkowitej niezdolności do pracy oraz do samodzielnej egzystencji dotyczy dzieci ( art. 68 ust. 1 pkt 3 ).