Finansowa niespodzianka od województwa
Gmina Lubomia i Zarząd Dróg Wojewódzkich dogadały się w sprawie budowy chodnika. Koszty miały być dzielone po połowie. Niespodziewanie okazało się, że ZDW zapłaci za całość.
SYRYNIA Na fragmencie ul. Bukowskiej w Syryni – która jest drogą wojewódzką nr 936, brakuje chodnika. – Już trzy lata temu zgłosiliśmy problem w Zarządzie Dróg Wojewódzkich w Katowicach. Chodnik jest tam potrzebny – informuje wójt gminy Lubomia, Czesław Burek. Gmina na swój koszt przygotowała projekt budowy chodnika. Zapłaciła za niego 23,5 tys. zł. Dalsze ustalenia były takie, że chodnik powstanie, ale połowę zapłaci za niego ZDW, a drugą połowę gmina. Stanie się jednak inaczej, z korzyścią dla gminy. – Za całość zapłaci ZDW. To dla nas duży prezent i niespodzianka. Odkąd jestem wójtem, nie spotkałem się z taką sytuacją. Nie do końca w to wierzyłem, ale umowa została już podpisana. Chodnik będzie ładny i szeroki – nie kryje zadowolenia wójt Czesław Burek. Chodnik będzie miał 537,5 m długości i 2 m szerokości. Powstanie wraz z odwodnieniem i wjazdami na odcinku ul. Bukowskiej od rejonu ul. Wodzisławskiej 31 a do rejonu ul. Wodzisławskiej 1. Koszt całego zadania to ok. 889,55 tys. zł. Budowa ma zakończyć się do 30 listopada.
(mak)