Szpilka i szminka: Skiełkowany chleb orkiszowy Izabeli Rajter
Na widelcu
Szklankę orkiszu należy namoczyć w wodzie na 24 h, po czym przesypać go na sitko wylewając wodę z moczenia do kwiatków. Przykryć papierowym ręcznikiem, dwa razy na dzień przelewać wodą, by był lekko wilgotny. Po ok 3, 4 dniach pojawią się białe kiełki – wtedy będzie gotowy do dalszej obróbki. Skiełkowane ziarno zmiksować z połową szklanki wody. Do miski wsypać łyżeczkę soli i 2 dkg drożdży, wlać zmiksowany orkisz. Wymieszać i przykryć ściereczką na godzinę, aby drożdże wyrosły. Po tym czasie do mikstury wlać 2 łyżki oleju i po trochu wsypywać mąkę orkiszową, aż zacznie się tworzyć zwarte, miękkie ciasto, które wyrabiać 15 minut od czasu do czasu podsypując mąką. Gdy już ciasto będzie dobrze wyrobione, wsadzić je do brytfanki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec chleb 70 minut w 200 stopniach.