Kącik ZUS
Odpowiada Aldona Węgrzynowicz rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego.
Mam 61 lat i obecnie nie pracuję. Po technikum w 1975 r. podjęłam pracę i kontynuowałam ją do 1989 roku. W tym miałam 6 lat urlopu wychowawczego. Proszę o udzielenie odpowiedzi, czy mam jakąkolwiek podstawę do wystąpienia o świadczenie emerytalne?
Tak. W opisanym przez Panią przypadku jest podstawa do wyliczenia kapitału początkowego z lat 1975-1989. Wysokość świadczenia będzie ustalona na bazie samego kapitału początkowego, ponieważ nie posiada Pani ubezpieczenia po 31 grudnia 1998 roku.
Z jakich lat Zakład Ubezpieczeń Społecznych oblicza kapitał początkowy?
Podstawa wymiaru kapitału początkowego ustalana jest z wynagrodzeń osiągniętych do 31 grudnia 1989r. Podstawa wymiaru może być ustalona z dziesięciu kolejnych lat kalendarzowych lub z dwudziestu najkorzystniejszych lat całego okresu ubezpieczenia, a jeżeli osoba uprawniona była do renty z tytułu niezdolności do pracy na dzień 1 stycznia 1999 roku , można przyjąć wskaźnik podstawy wymiaru z renty, jeśli jest to korzystniejsze. Ubezpieczonym, którzy urodzili się po 31 grudnia 1968 roku, a z racji młodego wieku nie mogli sobie wypracować dziesięciu kolejnych lat, podstawę kapitału początkowego ustala się z faktycznego okresu ubezpieczenia. Z tego wariantu mogą także skorzystać osoby urodzone przed 31 grudnia 1968 roku, które przebywały na urlopie wychowawczym, odbywały służbę wojskową lub kontynuowały naukę na studiach wyższych i to było powodem niewypracowania kolejnych dziesięciu lat lub dwudziestu lat przez cały okres ubezpieczenia.
Czy mogę zgłosić mojego 15- letniego wnuka do ubezpieczenia jako członka rodziny?
Wnuk może zostać zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego przez dziadków tylko, jeżeli żaden z rodziców nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu na podstawie art.66 ust. 1 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, nie jest osobą uprawnioną do świadczeń na podstawie przepisów o koordynacji z tytułu wykonywania pracy lub pracy na własny rachunek oraz nie podlega ubezpieczeniu dobrowolnemu.