Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 28 (869) Data wydania: 11.07.17
Czytaj e-gazetę

Śląska kuchnia jest najlepsza. Wiedzą to po polskiej i czeskiej stronie

Rosół z nudlami, rolada, żurek, kołocz czy szpajza – panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lubomi i z Klubu Kobiet w czeskiej Stonawie wspólnie gotowały specjały śląskiej kuchni. Co z tego wyszło? Książka z przepisami.

LUBOMIA Zakończył się polsko-czeski projekt „Kuchnia śląska po obu stronach granicy” realizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Lubomi przy współpracy Miejscowego Koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w czeskiej Stonawie. Podsumowanie projektu odbyło się 1 lipca w Wiejskim Domu Kultury w Grabówce. Kluczowym punktem programu była promocja folderu z przepisami kuchni śląskiej. - Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lubomi i z Klubu kobiet w Stonawie wybrały tradycyjne receptury. Przepisy można znaleźć w naszym folderze. Wydawnictwo jest skromne, ale bardzo treściwe. Zawiera 40 przepisów, w tym recepturę na wspaniały rosół z Lubomi, który wszyscy chwalą - mówi Marek Jakubiak, dyrektor GOK w Lubomi.

Jabłecznik bez cukru

Folder zawiera przepisy na tradycyjne dania obiadowe, przekąski, sałatki oraz ciasta i desery. W czasie trwania projektu panie nie tylko opracowywały przepisy śląskiej kuchni, ale przede wszystkim gotowały. Raz w Lubomi, raz w Stonawie.- Podczas warsztatów w Lubomi piekłyśmy tradycyjny lubomski kołocz. Robiliśmy też śląski żurek, sałatkę z mortadeli, śledzie w suszonych pomidorach, pączki z białego sera i drożdżowe rogaliki - mówi Maria Fibic, szefowa KGW w Lubomi. Z kolei w trakcie gotowania w Stonawie hitem okazał się jabłecznik, w którym nie ma jajek oraz cukru. - Nasze potrawy są bardzo podobne. To kuchnia śląska, która według mnie jest najlepsza. Niektórzy mówią, że jest ciężka i wysokokaloryczna, ale przecież wiele produktów można zastąpić lżejszymi, na przykład śmietanę jogurtem. Tego też uczyłyśmy się podczas projektu, bo była okazja do wysłuchania porad dietetyka - dodaje Maria Fibic.

Tradycyjnie, szybko i smacznie

Projekt miał również na celu promowanie śląskiej kuchni wśród młodszego pokolenia i pokazanie, że jest wiele śląskich specjałów, które można przygotować błyskawicznie. - Uczestniczki projektu starały się udowodnić, że nawet kiedy jest mało czasu na przygotowania obiadu, to lepiej sięgnąć, bo szybkie, smaczne i sprawdzone przepisy kuchni śląskiej, niż sięgać po fast-foody - podkreśla dyrektor GOK. W czasie spotkania podsumowującego projekt nie mogło zabraknąć gotowania na żywo. Panie przygotowały dla wszystkich placki z kurczakiem. Później odbyła się degustacja innych smakołyków.

Foldery z przepisami dostępne są w GOK w Lubomi. Projekt „Kuchnia śląska po obu stronach granicy” otrzymał dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa.

(mak)