Na wstępie: Ćwierć wieku z Nowinami
Szymon Kamczyk Redaktor Naczelny Nowin Wodzisławskich.
Każdy jubileusz jest bardzo miły, bo można powspominać, ponarzekać, pośmiać się i przede wszystkim uświadomić sobie przemijanie czasu. To, co było dla kogoś 25 lat temu problemem nie do pokonania, dziś jest tylko cieniem i w wielu przypadkach możemy się z tego śmiać. Po naszej gazecie także widać upływ czasu, ale staramy się dopasowywać do obecnych wymagań, zmieniać się na lepsze dla Czytelników, a w szczególności serwować wam nieprzerwanie co tydzień najważniejsze i najciekawsze informacje z naszego powiatu i okolicy.
Numer jubileuszowy to szczególne wydanie, bo zaprosiłem do zredagowania paru słów kilku moich poprzedników (niestety nie mam kontaktu ze wszystkimi). Mam tę przyjemność, że trzech poprzednich redaktorów naczelnych poznałem podczas mojej pracy w Wydawnictwie Nowiny, natomiast pierwszego naczelnego NW poznałem z kolei w czasie, kiedy przez kilka lat pracowałem w Dzienniku Zachodnim. Jedni pozostali w mediach, tylko zmienili redakcje. Inni poszli, czy raczej przeszli, do samorządu. Jeszcze inni stali się dyrektorami jednostek kultury, ale sentyment zawsze pozostał. W tym numerze także, co niestety nie zawsze jest możliwe, przekazujemy wam informacje z każdej gminy oraz samego powiatu wodzisławskiego.
Dziękuję, że sięgacie po Nowiny Wodzisławskie, pozostańcie z nami! Tradycyjnie, zapraszam do lektury!