Kącik ZUS
Beata Kopczyńska regionalny rzecznik prasowy ZUS w województwie śląskim.
Dzień dobry, jestem nauczycielką, w tym roku kończę 55 lat i chcę przejść na nauczycielskie świadczenie kompensacyjne. Czy powinnam jeszcze przed przejściem na nauczycielskie świadczenie kompensacyjne złożyć wniosek o ponowne przeliczenie kapitału początkowego ze względu na korzystniejsze obecnie przeliczanie urlopu wychowawczego oraz okresu studiów 5-letnich. Czy to o czym napisałam jest przeliczane przez ZUS przy składaniu wniosku o emeryturę nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, czy trzeba złożyć ten wniosek o ponowne przeliczenie kapitału początkowego wcześniej. Proszę o wyjaśnienie tych kwestii.
Zasady obliczania kapitału początkowego zmieniały się z czasem, wraz ze zmianą przepisów. Dlatego przy rozpatrywaniu wniosku o nauczycielskie świadczenie kompensacyjne czy inne świadczenie emerytalne sprawdzamy, czy w danym przypadku kapitał początkowy wymaga przeliczenia, czy nie. Nie wszystkie jednak nowelizacje dotyczące obliczenia kapitału początkowego można zastosować przy obliczeniu wysokości nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego. Chodzi tutaj konkretnie o uwzględnienie okresów nauki w szkole wyższej w wymiarze nieprzekraczającym 1/3 okresów składkowych – to przeliczenie jest możliwe wyłącznie przy wniosku o emeryturę.
Nie ma potrzeby składania odrębnego wniosku o przeliczenie kapitału początkowego. Jeżeli posiada Pani jakieś dokumenty za okres do 1999 r., których nie dołączała Pani do wniosku o kapitał początkowy, to jak najbardziej należy je złożyć teraz, wraz z wnioskiem o NSK. ZUS je przeanalizuje i uwzględni, jeśli będzie taka możliwość.
Jestem nauczycielem z 35 letnim stażem. W lutym przyszłego roku, 2025, chciałabym przejść na świadczenie kompensacyjne. W maju tego roku nabyłam prawa do tego świadczenia. Ponieważ mają się zmienić przepisy dotyczące wieku, w którym można skorzystać ze świadczenia, 56 lat, obawiam się, że będę musiała czekać, aż osiągnę ten wiek. Bardzo proszę o wyrażenie opinii na ten temat.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, nauczycielskie świadczenie kompensacyjne przysługuje spełnione zostaną następujące warunki:
1. ukończenie określonego wieku, czyli:
• kobieta:
co najmniej 55 lat – do końca 2024 r., co najmniej 56 lat – w latach 2025-2026, co najmniej 57 lat – w latach 2027-2028, co najmniej 58 lat – w latach 2029-2030, co najmniej 59 lat – w latach 2031-2032,
• mężczyzna:
co najmniej 55 lat – do końca 2014 r., co najmniej 56 lat – w latach 2015-2016,
co najmniej 57 lat – w latach 2017-2018, co najmniej 58 lat – w latach 2019-2020, co najmniej 59 lat – w latach 2021-2022,
co najmniej 60 lat – w latach 2023-2024, co najmniej 61 lat – w latach 2025-2026, co najmniej 62 lata – w latach 2027-2028, co najmniej 63 lata – w latach 2029-2030, co najmniej 64 lata – w latach 2031-2032,
2.udokumentowanie co najmniej 30 lat stażu, czyli okresów składkowych i nieskładkowych , w tym co najmniej 20 lat pracy nauczycielskiej w wymiarze przynajmniej 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć,
3.rozwiązanie stosunku pracy na własny wniosek (lub jego wygaśnięcie w określonych okolicznościach).
Nauczycielka, która w 2024 r. kończy 55 lat i spełnia pozostałe warunki może skorzystać z nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego w dowolnym momencie. Nie musi Pani czekać do daty ukończenia 56 lat, ponieważ warunek wiekowy ukończyła Pani już w maju 2024 r.