Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Dietetyk radzi jak oczyścić organizm po wakacyjnych grillach

02.09.2014 00:00 red

W okresie wakacyjnym każdy lubi oddać się słodkiemu lenistwu i często również pofolgować sobie z tym co smaczne, słodkie i zazwyczaj tuczące. Dietetyk Sabina Duda podpowiada w jaki sposób po wakacjach możemy o siebie zadbać i być może zrzucić parę kilogramów.

Po wakacjach dobrze jest zwiększyć aktywność fizyczną i ograniczyć wszystkie te produkty, których w tym czasie nadużywaliśmy, a zwłaszcza cukier i tłuszcz. – Nadmiar tych składników w dużej mierze odpowiada za nadwagę lub otyłość. Wakacje to czas rozluźnienia, kiedy nie kontrolujemy się pod kątem żywienia, często jemy dużo o różnych porach dnia, a dodatkowo np. piwo, wino, alkohol, tłuste mięsa grillowane, orzeszki, chipsy, lody, itp. Są to produkty bogate w tłuszcze i cukry proste. Powinniśmy je ograniczać i włączyć w dietę dużo warzyw, owoców oraz produktów białkowych, które ułatwiają spalanie tłuszczu oraz mają właściwości regeneracyjne. Po wakacjach dobrze jest oczyścić organizm z toksyn, które gromadzą się przez jedzenie żywności wysokoprzetworzonej, dlatego dobrze jest wypijać dziennie soki warzywno – owocowe. Może to być np. sok z selera, czy pietruszki ze zmiksowanym awokado, które wypłukują z organizmu wszelkie toksyny. Mikroelementy, które są zawarte w warzywach i owocach dobrze oczyszczają organizm, również przyspieszają przemianę materii i przygotowują organizm do zrzucenia zbędnych kilogramów zebranych w czasie wakacji – wyjaśnia Sabina Duda, dietetyk. Po wakacjach dobrze jest również zwiększyć ilość spożywanych ryb gdyż zawierają bogatą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych tzw: omega 3 i 6, które chronią układ krążenia i wspomagają pracę mózgu. Wrzesień i październik to miesiące, podczas których przy dobrej pogodzie można jeszcze rozpalić grilla i wtedy warto zamiast karkówki pomyśleć właśnie o rybach i grillowanych warzywach. Według dietetyków jeśli nie możemy obejść się bez mięsa, powinno ono być najlepiej gotowane na parze, pieczone w rękawie foliowym lub grillowane, należy jednak wybierać chude gatunki mięsa.

Jedz to, co nasze

Organizm jest przystosowany do produktów, które naturalnie występują w regionie zamieszkania. – Jeżeli lubimy warzywa i owoce, powinniśmy zwracać większą uwagę na te uprawiane w naszym kraju, choć nie jest tak, że powinniśmy zupełnie wyeliminować cytrusy. Jest teoria mówiąca, że cytrusy wychładzają organizm i jest w tym ziarno prawdy, dlatego powinniśmy zwiększyć ilość pitych soków z cytrusów w okresie letnim. Surowe owoce cytrusowe warto jeść przez cały rok, ale z umiarem np. grejpfruty powinny być  spożywane w niewielkich ilościach przez cały rok, bo zawierają dużo witaminy C, beta- karotenu, flawonoidów. Specyficzny gorzki smak grejpfruty zawdzięczają związkowi zwanemu narynginą, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie – warto jeść grejpfruty z miąższem. Zapobiegają przeziębieniom, wzmacniają układ odpornościowy, krwionośny, a także przyśpieszają przemianę materii i odchudzają. Nasze polskie owoce też mają wiele właściwości odżywczych. Nasze jabłka są najlepszym sposobem, aby po wakacyjnych szaleństwach oczyścić organizm z toksyn. Zazwyczaj jest tak, że to co najlepsze to odrzucamy. Jabłka należy jeść ze skórą, bo pod nią znajduje się najwięcej witamin i pektyn, które wiążą i wydalają toksyny, a my często obieramy jabłka. Można na kolację przygotować np. ryż z jabłkami, albo gruszki zapiekane w piekarniku z odrobiną sosu malinowego. Takie danie jest apetyczne, przyciąga, kusi, jest zdrowe i proste. W naszym regionie warto też wziąć pod uwagę produkty nabiałowe z naturalnej produkcji – tłumaczy Sabina Duda. Przy nabiale trzeba zwracać uwagę na to, czy produkt jest przygotowany z mleka w proszku, czy ma dodatki żelatyny i czy w jogurtach nie znajduje się syrop glukozowo – fruktozowy, dodawany często do jogurtów smakowych. W takim przypadku w produkcie może się znajdować większa ilość konserwantów. Dzieci lubią jogurty owocowe, dlatego warto robić je samemu na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców świeżych lub zimą z dodatkiem owoców mrożonych.

Wszystko, ale z umiarem

Czy diety monotematyczne są zdrowe i bezpieczne? – Nie są często zalecane, bo wszystkie składniki odżywcze są nam potrzebne. Jeśli chodzi o węglowodany, czyli cukry, mamy proste i złożone. Bez prostych jesteśmy się w stanie wyżywić, bo mamy węglowodany złożone, które rozkładają się do prostych. Cukier jest potrzebny organizmowi m.in. do pracy naszego mózgu. Nie można więc całkowicie odstawić cukru. Owszem, możemy odstawić słodycze i zastąpić je suszonymi owocami czy mieszanką orzechów. Taka propozycja jest dobra dla dzieci, które mają zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany złożone, które bardziej sycą, a nie węglowodany proste, które są chętnie wybierane przez dzieci. Diety eliminacyjne są wartościowe w przypadkach, kiedy np. ktoś chce schudnąć. Wtedy trzeba narzucić sobie pewne ograniczenia, aby osiągnąć efekty. To musi być świadome ograniczenie produktów, które nadużywamy, co nie znaczy, że trzeba je całkowicie wyeliminować – mówi dietetyczka. Każdy indywidualnie powinien zweryfikować swój sposób odżywiania i powoli ograniczać złe składniki w żywieniu. Wielkie rewolucje w diecie mogą zakończyć się efektem odwrotnym do zamierzonego, w konsekwencji gorszym samopoczuciem i być może wzrostem masy ciała. Tak często się dzieje kiedy traktujemy dietę jako cudowny preparat stosując go regularnie, a po zaprzestaniu wraca efekt jo-jo.

Szymon Kamczyk


Aby zacząć zmiany swojego sposobu odżywiania, warto pamiętać o najważniejszych zasadach racjonalnego żywienia

1. Maksymalnie zwiększ aktywność fizyczną, aby utrzymać dobrą kondycję i należną masę ciała.

2. Dbaj o urozmaicanie posiłków. Różnorodność zabezpiecza przed niedoborem składników odżywczych.

3. Spożywaj posiłki regularnie przynajmniej 4-5 razy dziennie, ostatni posiłek 2 godziny przed snem jednak nie później niż o 19 – tej.

4. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs pokarmu. Dzięki temu prędzej poczujesz się syty.

5. Dwie szklanki mleka dziennie zapewniają wystarczające ilości wapnia.

6. Spożywaj ryby i mięso 2-3 razy w tygodniu, gdyż są dobrym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Wybieraj mięsa chude, takie jak cielęcina, drób, mięso królicze.

7. Warzywa i owoce jedz codziennie. Dostarczają organizmowi witamin, mikro i makroelementów oraz błonnika.

8. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych i staraj się je zastępować olejami i masłem roślinnym, ponieważ nie zawierają cholesterolu i są „bezpieczne” dla naszego organizmu.

9. Ogranicz spożycie soli. Podnosi ona ciśnienie krwi i obciąża nerki.

10. Spożywaj węglowodany złożone: kasze, makarony razowe, ciemne i pełnoziarniste pieczywo.

11. Ogranicz całkowicie spożywanie słodyczy, przetworzonych ciastek, batoników – uchronisz się przed próchnicą zębów oraz otyłością.

12. Wypijaj ok 2-2,5 l płynów na dobę, najlepiej wody mineralnej niegazowanej, herbaty zielonej i owocowej, a unikaj napojów gazowanych, sztucznie słodzonych i barwionych.


Przepisy na domowe smakołyki


Smoothies

Składniki: 100 g szpinaku świeżego, 2 dojrzałe gruszki, 1 dojrzała pomarańcza, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżeczka orzechów włoskich zmielonych, 100 ml wody mineralnej niegazowanej

Sposób przygotowania: Gruszki szpinak i pomarańcze myjemy pod bieżącą wodą. Gruszki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem razem ze szpinakiem płatkami owsianymi i orzechami włoskimi. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i dodajemy wody mineralnej aby zmniejszyć gęstość.


Deserowa gruszka

Składniki: 1 gruszka, 100 g chudego twarogu, 3 orzechy włoskie, 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy i kroimy w poprzek z każdego plastra usuwamy gniazdo nasienne ze środka i przekładamy gruszkę serem twarogowym, orzechami i miodem. Gruszkę można zastąpić jabłkiem.


 

  • Numer: 35 (720)
  • Data wydania: 02.09.14
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 33 (718)
  • Data wydania: 19.08.14
  • Numer: 34 (719)
  • Data wydania: 26.08.14
  • Numer: 35 (720)
  • Data wydania: 02.09.14
  • Numer: 36 (721)
  • Data wydania: 09.09.14
  • Numer: 37 (722)
  • Data wydania: 16.09.14