Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Lucjan Szwan znów przewodniczącym. Trzy osoby rekomendowane na jego zastępców

02.12.2014 00:00 red

W Rydułtowach bez niespodzianek. Przewodniczącym rady miasta został Lucjan Szwan, który pełnił tę funkcję w poprzedniej kadencji. Radni wybrali też dwie wiceprzewodniczące: Barbarę Wojciechowską i Barbarę Pawłowicz.

RYDUŁTOWY Wybór przewodniczącego rady był jednym z ważniejszych punktów sesji nowej rady miasta w Rydułtowach, która odbyła się 27 listopada. Kiedy prowadzący obrady radny-nestor Janusz Grabiec poprosił o kandydatury, wysunięto tylko jedną. Radna Barbara Wojciechowska rekomendowała na funkcję przewodniczącego radnego Lucjana Szwana. - Ponieważ posiada ogromne doświadczenie w pracy samorządowej, już piątą kadencję zasiada w radzie miasta. Niezmiennie cieszy się ogromnym zaufaniem i szacunkiem mieszkańców, o czym świadczy jego wysoki wynik wyborczy. W poprzedniej kadencji pełnił również rolę przewodniczącego rady miasta, moim zdaniem wywiązywał się z niej doskonale. Dobrze zarządzał radą, był dyplomatą, potrafił rozwiązywać konflikty i spory - argumentowała radna.

Motywujący „kopniak”

W tajnym głosowaniu wzięło udział 21 radnych, 3 głosy były nieważne, 17 osób było za, 1 osoba przeciw. - Dziękuję za zaufanie. Myślę, że go nie zawiodę. Zobowiązuję się do tego, by być przewodniczącym wszystkich radnych. Nawet, jeśli dojdzie między nami do sporów, postaram się je łagodzić - zapewniał Lucjan Szwan, a głos przeciwko swojej kandydaturze określił mianem „kopniaka”, który motywuje do tego, by w ciągu najbliższych czterech lat pracować tak, aby zdobyć zaufanie wszystkich.

Lekki zgrzyt

W przypadku wyboru wiceprzewodniczących doszło do pewnego zgrzytu. Do obsadzenia były dwie funkcje, kandydatów było trzech. Radny Wojciech Koźlik zaproponował radną Barbarę Wojciechowską, która była wiceprzewodniczącą w poprzedniej kadencji, a podczas tych wyborów okazała się rekordzistką, jeśli chodzi o liczbę zdobytych głosów wyborców. Radny Jerzy Wróblewski rekomendował radną Barbarę Pawłowicz, a radny Adam Meslik wysunął kandydaturę radnego Stefana Sładka. Sam Stefan Sładek jeszcze przed głosowaniem postanowił zabrać głos. - W rozmowach kuluarowych pan przewodniczący poinformował mnie, że warunkiem objęcia funkcji wiceprzewodniczącego jest to, że nie mogę być członkiem stowarzyszenia Moje Miasto. W poniedziałek wystąpiłem ze stowarzyszenia. Myślę, że wszyscy o tym wiedzą - powiedział Stefan Sładek.

Wtedy przewodniczący Lucjan Szwan, szef Wspólnoty Samorządowej, która ma zdecydowaną większość w rydułtowskiej radzie, bo aż 13 na 21 radnych, tłumaczył, że doszło do pomyłki, ponieważ zrozumiał, że radny wystąpił tylko z komitetu wyborczego Moje Miasto, a nie ze stowarzyszenia.

Ostatecznie wiceprzewodniczącymi zostały Barbara Pawłowicz (12 głosów) i Barbara Wojciechowska (18 głosów). Stefan Sładek otrzymał 9 głosów. - Mimo porażki dziękuję tym, którzy na mnie głosowali - podreślił. Podziękował też za „dodatkowe” głosy, których się nie spodziewał, ponieważ z prostego rachunku wynika, że musiały na niego głosować także osoby ze Wspólnoty. - Wiem, że zrobiliście to z serca i przekonania, że była to wasza decyzja. Widzę, że powoli stajecie się podobni do mnie, niepokorni - dodał. Nam po sesji powiedział, że rozstanie z Moim Miastem było przez niego już wcześniej planowane. - Tu nie chodziło o to, że naciskam na jakiś stołek. Liczyła się zasada fair play, żeby docenić kogoś spoza Wspólnoty. Dlatego prowadziliśmy rozmowy z panem przewodniczącym i jeśli mam żal, to dlatego, że chyba nie do końca przekazał swojemu klubowi radnych to, co się stało. Żałuję też, że władza wykonawcza została niejako w centrum Rydułtów, natomiast Radoszowy i północną część miasta pominięto, co mnie trochę dręczy - zaznaczył radny.

(mak)

• Numer: 48 (733)
  • Data wydania: 02.12.14
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 46 (731)
  • Data wydania: 18.11.14
  • Numer: 47 (732)
  • Data wydania: 25.11.14
  • Numer: 48 (733)
  • Data wydania: 02.12.14
  • Numer: 49 (734)