Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Tęcza na talerzu, czyli kolorowa dieta dla dzieci

28.07.2015 00:00 QLA

Komponując posiłki dla najmłodszych warto pamiętać o tym, że zdrowa dieta powinna opierać się na różnorodnych produktach, a im bardziej kolorowo będzie na talerzu, tym lepiej.

Naturalne barwniki zawarte w owocach i warzywach nie tylko cieszą oko, ale także niosą ze sobą informacje o cennych składnikach odżywczych. Kolorowa dieta zapewni dużo energii i prawidłowy rozwój naszych pociech. Barwy warzyw i owoców wzięła pod lupę Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspertka ds. zdrowego odżywiania kampanii „Pora na pomidora”.

Czy Wasze dzieci jedzą: marchewkę, paprykę, dynię, kukurydzę, gruszki, morele i brzoskwinie? Włączając do codziennej diety żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, dbamy o prawidłowy poziom cholesterolu oraz obniżamy ciśnienie krwi. Beta-karoten zawarty w ich naturalnym barwniku unieszkodliwia wolne rodniki, chroniąc tym samym skórę przed promieniami słonecznymi. Dodatkowo, jest on źródłem witaminy A, która jest niezbędna w procesie widzenia. Wzmacnia także odporność i sprzyja tworzeniu nowych komórek, co jest istotne w okresie intensywnego wzrostu u dzieci.

Zastrzyk zielonej energii

Dietę malucha należy wzbogacić również o zielone, niskokaloryczne produkty takie jak: sałata, ogórki, cukinia, brokuł, szpinak, szczypior, szparagi, brukselka, jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, kapusta, agrest czy zielone winogrona. Swoją barwę zawdzięczają one chlorofilowi – naturalnemu barwnikowi, który budową przypomina cząsteczkę hemoglobiny. Większość zielonych warzyw jest dobrym źródłem żelaza i magnezu oraz kwasu foliowego, mają dobry wpływ na układ krwionośny, m.in. zwiększają liczebność czerwonych krwinek oraz zapobiegają anemii. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C i B6 oraz błonnik, który wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytości. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn, działają odtruwająco oraz poprawiają koncentrację. Zielone warzywa liściaste zawierają luteinę, która przeciwdziała chorobom siatkówki oka. Owoce i warzywa z tej grupy wpływają korzystanie na samopoczucie i dodają energii.

Serduszko puka…

O prawidłową pracę serca i układ krążenia twojego dziecka zadbają natomiast pomidory, buraki, czerwona papryka, czerwona kapusta, wiśnie, czereśnie, truskawki i słodkie maliny. Warzywa i owoce w kolorze czerwonym są źródłem likopenu, antocyjanów i potasu. Przeciwutleniacze takie, jak likopen i antocyjany mają działanie przeciwnowotworowe. Potas zawarty w produktach o czerwonej barwie korzystnie działa na pracę serca i obniża ciśnienie.

Chcąc uchronić swoje dziecko przed przeziębieniami, wkomponuj w jego dietę: cebulę, czosnek, korzeń pietruszki, seler, chrzan, kalarepę, kalafior, pasternak i jabłko. Zawierają one dużo związków siarki oraz flawonoidów, co sprawia, że są naturalnymi antybiotykami. Białe warzywa i owoce wzmacniają także odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz rozkurczowo. Powinniśmy o nich pamiętać szczególnie w okresie zachorowań na grypę, przy obniżonej odporności czy przeziębieniach. Poza tym, białe warzywa i owoce regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu.

Bez stresu

Intensywne niebieskie i czarne barwy owoców i warzyw takich jak: bakłażan, śliwki, jagody, jeżyny, borówki, czarna porzeczka i aronia są zasługą obecnych w nich antocyjanów, które są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Obniżają one ryzyko zachorowań na nowotwory, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią serce, a także działają antystresowo. Warzywa i owoce z tej grupy kolorystycznej wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pobudzają trawienie. Zawierają one także dużo witaminy C, która m.in. wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe.

(r)

  • Numer: 30 (767)
  • Data wydania: 28.07.15
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 28 (765)
  • Data wydania: 14.07.15
  • Numer: 29 (766)
  • Data wydania: 21.07.15
  • Numer: 30 (767)
  • Data wydania: 28.07.15
  • Numer: 31 (768)
  • Data wydania: 04.08.15
  • Numer: 32 (769)
  • Data wydania: 11.08.15