Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Będziemy zmieniać system, ale nie będziemy likwidować szkół

09.02.2016 00:00 red

Minister edukacji Anna Zalewska udzieliła „Nowinom Wodzisławskim” krótkiego wywiadu.

Z czym związana jest pani wizyta na Śląsku, również w Gołkowicach?

Dwa dni temu ogłosiłam dyskusję pt. „Dobra zmiana”. Uznałam, że również tutaj chcę porozmawiać o oświacie, bez udziału kamer. Byłam w Zawierciu na lekcji wychowawczej, byłam też w Jastrzębiu na spotkaniu z radnymi, z Solidarnością i nauczycielami. Dowiedziałam się przy okazji, że jest tu w Gołkowicach apel, podczas którego mają zostać wręczone uczniom wyróżnienia i nie darowałam sobie by również tu nie przyjechać na kilka chwil.

Jesteśmy w gimnazjum, a tutejszą społeczność najbardziej interesuje właśnie to, jaki będzie los tych placówek.

Będzie się zmieniał system, ale nie będzie to powodowało likwidacji czegokolwiek. Dopiero pod koniec czerwca pokażemy w jaki sposób ten system będzie zmieniony, ale w żadnym wypadku nie będzie to znaczyło zamykania jakiejkolwiek szkoły, ani nie będzie to znaczyło braku miejsc dla nauczycieli. Choć musimy pamiętać, że za 2-3 lata wychodzi ze szkół ostatni wyż i sytuacja dramatycznie się ułoży jeśli chodzi o etaty nauczycielskie. Dlatego też ten system trzeba zmienić. Jeżeli będzie dokonywana zmiana, to przede wszystkim taka, by uczeń tego negatywnie nie odczuł. Musimy patrzeć na to z czym musi wyjść człowiek po zakończeniu edukacji. Przede wszystkim to musi być człowiek po 4-letnim liceum, w związku z tym to determinuje dyskusję o zmianie.

Sześciolatki zostają w przedszkolach. Co z maluchami z młodszych roczników? W wielu gminach zabraknie miejsc dla trzy- i czterolatków.

Po pierwsze włodarze gmin muszą być gotowi na bardzo dużą elastyczność. Po drugie dyskusja na temat braku miejsc w przedszkolach jest dyskwalifikacją rządów PO i PSL. 8 lat mówienia, dyskutowania o tym, że trzeba budować przedszkola a efekt jest taki, że organy prowadzące jeszcze nie są gotowe? Po trzecie wszystko na to wskazuje, że nie będzie jednak większych kłopotów, a cały problem jest akcją polityczną, szkoda, że kartą przetargową są tutaj dzieci.

Proszę zauważyć, że nasza ustawa jest całkowicie wolnościowa. Daje rodzicowi wolną rękę w podjęciu decyzji co do dziecka 6-letniego, czy idzie do szkoły czy zostaje w przedszkolu, bez konieczności udziału w procesie decyzyjnym poradni pedagogiczno-psychologicznej. Organy prowadzące muszą być elastyczne, m.in. na to biorą podatki. Przypomnę, że miejsca dla 3-latków zgodnie z ustawą poprzedniej władzy mają być zagwarantowane w przedszkolach we wrześniu 2017 r. Do tego czasu mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. W rekordowym 2013 r., kiedy w żłobkach i przedszkolach było ponad 1,3 mln dzieci i nie było takiej sytuacji, żeby zabrakło miejsc. Teraz dzieci jest kilkaset tysięcy mniej. Liczby mówią same za siebie.

• Numer: 6 (795)
  • Data wydania: 09.02.16
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 4 (793)
  • Data wydania: 26.01.16
  • Numer: 5 (794)
  • Data wydania: 02.02.16
  • Numer: 6 (795)
  • Data wydania: 09.02.16
  • Numer: 7 (796)
  • Data wydania: 16.02.16