Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Pani Agnieszka potrafi uszyć nawet lalkę tańczącą na rurze

11.04.2017 00:00 red.

Są do przytulania albo do ozdoby. Niektóre uśmiechają się słodko, inne kojarzą się z małymi łobuziakami. Wszystkie łączy to, że są szmaciane i jedyne w swoim rodzaju. – Drugiej takiej nie będzie – mówi Agnieszka Kurant, twórczyni lalek z Wodzisławia.

WODZISŁAW ŚL. Agnieszka Kurant szyje szmaciane lalki. Pierwsza powstała 2,5 roku temu, gdy urodziła się chrześniaczka pani Agnieszki, mała Agatka. – Szmaciane lalki podobały mi się od zawsze. Chciałam sprawić Agatce przyjemność i postanowiłam, że spróbuję taką uszyć – mówi wodzisławianka.

Lalka dla Agatki została uszyta ręcznie. Zapału było dużo, umiejętności – jeszcze brak. Pani Agnieszka przejrzała więc internetowe poradniki, poszukała wykroju i wzięła się do pracy. Lalka miała co prawda drobny feler, bo rączki były zbyt krótkie w stosunku do tułowia, ale spotkała się z pozytywnym przyjęciem. Pani Agnieszce spodobała się sztuka szycia szmacianek. Postanowiła kupić maszynę do szycia, by tworzyć dalej.

Kolejne lalki były coraz lepsze. – Mnie się podobały, ale nie wiedziałam, co sądzą o nich inni. Postanowiłam, że przyniosę je do pracy i zapytam. Usłyszałam od koleżanki: „Aga, sprzedaj mi ją”. Powiedziałam jej: „Nie sprzedam, ale mogę Ci dać”. I tak zaczęły się rozchodzić. Dziecko sąsiadów zauważyło lalki u mnie w domu, więc poprosiło o podobną. Ktoś wybierał się na urodziny, więc chciał podarować lalkę. Na życzenie uszyłam też lalkę podobną do dziewczynki, do której miała trafić – opowiada wodzisławianka.

Lalka tańcząca na rurze

Do tej pory pani Agnieszka wykonała już ponad 40 lalek. Wśród nich lalki-elfy, lalki-znaki zodiaków albo lalka w kolorach banku, na życzenie jednej z placówek finansowych. Dwie poleciały do Australii, jedna jest w Niemczech. Prócz lalek są szmaciane świnki „peppy” albo zajączki – w tym dwa identyczne dla bliźniaków. Była też lalka-yeti. Albo lalka dla dorosłej dziewczyny, która trenuje pool dance, czyli taniec na rurze. – Rurę wykonałam ze stojaka na ręczniki papierowe – uśmiecha się pani Agnieszka.

Obowiązkowo z torebką

Lalki wykonane przez wodzisławiankę cechuje dbałość o szczegóły. Pani Agnieszka przestała korzystać z internetowych wykrojów. Uznała, że najczęściej mają niewłaściwe proporcje. Teraz sama jest autorką lalek od a do z. – Wykonanie jednej lalki zajmuje średnio 10 godzin. Nanoszę wykrój na płótno, obszywam, nabijam wsadem. Najprzyjemniejsza część to oczywiście ubieranie. Lubię, gdy lalki są kolorowe. Najczęściej ubieram je w luźne piżamki albo spodenki i bluzy. Rodzice wolą, gdy ubrania są doszyte do tułowia i nie można ich zdejmować. Z kolei dzieci cieszą się, jeśli lalki można przebierać. Lubią też, gdy lalka trzyma coś w ręce, na przykład torebeczkę czy wagoniki na sznurku – podkreśla wodzisławianka.

Płótno, drewno...

Pani Agnieszka wykonuje lalki z naturalnych, przyjaznych dzieciom materiałów – płótna, antyalergicznego wsadu, drewnianych guzików. Szmacianki dla małych dzieci mają bezpieczne rozmiary dodatkowych elementów, włosy są z wełny. Ich twarze namalowane są z akrylu. W przypadku lalek dla starszych dzieci włosy imitują naturalne, można też pozwolić sobie na oczy z małych guzików, bardzo teraz modnych.

– Najbardziej cieszy mnie to, że dzieci pozytywnie i z radością reagują na szmaciane lalki. Są takie, które praktycznie się z nimi nie rozstają. Śpią z lalkami, zabierają je, gdzie tylko mogą – mówi twórczyni wyjątkowych szmacianek.

Nietypowe zajęcia

Pani Agnieszka na co dzień pracuje jako mistrz budowlany w jednej ze spółdzielni mieszkaniowych. Wykonywanie lalek to nie jej jedyna pasja. Wodzisławianka dekoruje ogrody, piecze słodkości i tworzy ozdobne latarnie, które w swoich wnętrzach – oprócz wsadu dającego światło – kryją miniaturowe pokoje. – Zrobiłam na przykład wnętrze salonu kosmetycznego. Albo przyszłe biuro absolwentki architektury. Malutkie kredki powstały z wykałaczek – puentuje wodzisławianka, która sama o sobie mówi „człowiek wielozadaniowy”.

Magdalena Kulok

• Numer: 15 (856)
  • Data wydania: 11.04.17
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 13 (854)
  • Data wydania: 28.03.17
  • Numer: 14 (855)
  • Data wydania: 04.04.17
  • Numer: 15 (856)
  • Data wydania: 11.04.17
  • Numer: 16 (857)