Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Hipokryzja włodarzy. Namawiają do ekologii, sami kopcą niemiłosiernie

15.05.2018 00:00 sub

Komin wstydu w Wodzisławiu Śląskim. Kopci jak fabryka. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że trujący dym wydobywa się z miejskiego budynku, w którym wprawdzie działa OSP, ale węgiel do jego ogrzania kupuje urząd miasta. – Jaki to jest przykład dla mieszkańców? To jest chore – bulwersują się wodzisławianie i wytykają przedstawicielom miasta, że zamawiają najtańszy węgiel z... Poznania.

WODZISŁAW ŚL. To była szczególna sesja rady miasta w Wodzisławiu. Sesja wstydu. 25 kwietnia na obrady przyszedł mieszkaniec dzielnicy Radlin II. Zaprezentował zdjęcia i filmy. Zgroza. Zebrany materiał pokazywał, co wydobywa się z komina miejskiego budynku, w którym działa Ochotnicza Straż Pożarna Radlin II. Trujący dym z komina zasnuwa całą okolicę. O jego barwie nawet nie wspominamy. Na niektórych nagraniach widać, że uchodzący z komina dym tworzy kształt przypominający grzyb atomowy. Tak jest go dużo. - Proszę o 5 minut uwagi - rozpoczął swoje wystąpienie Jacek Szymura, mieszkaniec dzielnicy Radlin II. - To jest problem, który trwa od lat, ale szczególnie zaostrzył się ostatniej zimy. W akcie desperacji postanowiłem przyjść na sesję i prosić radę o pomoc - zwrócił się do wodzisławskich rajców.

Nawet muł mniej kopci

Budynek OSP Radlin II znajduje się w sercu dzielnicy. Tuż obok ronda, kilku sklepów. – To, co widać na zdjęciach i filmach, to nie jest wyjątkowa sytuacja. Tak dzieje się przez cały sezon grzewczy. Wcześniej palono mułem. I nawet ten muł był lepszy od opału, który jest teraz wykorzystywany. Zadymienie było o niemal połowę mniejsze. Moim zdaniem opał, który jest teraz spalany, to nie może być węgiel dobrej jakości - udowadniał Jacek Szymura.

Mieszkaniec Radlina II zadał sobie trud, by dowiedzieć się, jaki opał zamówiło miasto do ogrzewania wszystkich jednostek OSP. Okazało się, że jest to węgiel sprowadzony z Poznania. Jeśli chodzi o procedurę zakupu opału, to miasto w ogłoszeniu podało wymogi dotyczące kaloryczności węgla (m.in. minimalnej wartości opałowej, zawartości popiołu i siarki). Kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty była cena. Oczywiście najniższa. – Nie można kupować takiego świństwa i spalać w archaicznym piecu. Jak można sugerować się wyłącznie ceną? - nie krył zdziwienia mieszkaniec. - Zauważyłem też, że zarówno oferty, jak i późniejsze faktury dotyczące zakupu, zawierały jedynie parametr kaloryczności z pominięciem cech jakościowych. Nie rozumiem więc, dlaczego miasto podjęło decyzję o zakupie, mimo że sprzedawca nie podał innych parametrów, niż kaloryczność. To powinno dyskwalifikować – dodaje. Zdaniem mieszkańca na etapie zakupu opału dla wszystkich jednostek OSP urząd mógł zdecydować się na badanie jakości węgla.

Spotkane w pośpiechu

O kłębach dymu wydobywających się z budynku OSP Radlin II doskonale wie prezydent Mieczysław Kieca. – Panie prezydencie, byłem z tym problemem u pana nie raz. Przychodziłem już wcześniej, a regularnie od 2012 r. - powiedział Jacek Szymura. Po sesji w rozmowie z nami mieszkaniec opisał też, jak wyglądała ostatnia wizyta w tej sprawie u szefa miasta. Doszło do niej w październiku ubiegłego roku. - Najpierw był problem, żeby w ogóle pan prezydent znalazł termin. Trzy razy przekładał. Prosiłem, że to nie może być 5 minut, bo mam prezentacje i chce poważnie porozmawiać. Niestety, spotkanie odbyło się w umyślnym pośpiechu - ubolewa mieszkaniec. Najdziwniejsze jest jednak to, co Jacek Szymura usłyszał. - Apelowałem do pana prezydenta, żeby miasto zbadało jakość zakupionego opału. Odpowiedział mi, że dobrze, że takie badanie zostanie przeprowadzone, ale jeśli okaże się, że wszystko jest w porządku, „to wtedy pokryje pan koszty tego badania?”. Nie mogłem w to uwierzyć. Ja mam płacić za sprawdzanie paliwa, które oni kupują? Przecież to powinno leżeć w interesie miasta. To miasto powinno dawać dobry przykład mieszkańcom. Wówczas pan prezydent chyba uświadomił sobie, że się nieco zagalopował i stwierdził, „no dobrze panie Szymura, ale jeśli wszystko w badaniu będzie w porządku, to mam pana z głowy?” - relacjonuje przebieg wizyty mieszkaniec. - Do dziś badanie nie zostało wykonane – dodaje.

Protest

Jeszcze w trakcie sesji Jacek Szymura odczytał fragment listu protestacyjnego z podpisami części mieszkańców. Wcześniej list został przekazany radzie. Oto fragment: „Żądamy natychmiastowej i niezwłocznej reakcji w ciągu najbliższych tygodni, tak aby następny sezon zimowy nie był dla mieszkańców związany z codziennym wdychaniem trujących kłębów żółtego dymu snującego się często na wysokości jezdni i powodującego nawet zagrożenie w ruchu pojazdów (...). W wypadku zignorowania naszego stanowiska, bądź braku podjęcia niezwłocznych działań zapobiegawczych, informujemy o podjęciu w konsekwencji decyzji użycia środków prawnych”. - O remoncie OSP i wymianie źródła ciepła słyszymy od lat. Teraz chcemy konkretów - mówi Jacek Szymura.

Nie tylko w Radlinie II

Na sesji prezydent Mieczysław Kieca nie odniósł się do wystąpienia mieszkańca. Głos zabrał natomiast radny Aleksander Żabicki. Podkreślił, że mieszkańcy narzekają również na OSP Jedłownik. - Budynek jest niski, jak tam zapalą, to cała okolica zadymiona - mówił. Nawoływał, by podłączyć obiekt do sieci gazowej. - Cały czas namawiam, żeby likwidować niską emisję, szczególnie dotyczy to miejskich budynków. Miasto powinno dawać przykład - podkreślił. Z kolei wiceprzewodniczący rady Roman Szamatowicz podkreślił, że rada miasta będzie się przyglądać dalszym działaniom urzędników w kontekście opisywanych problemów.

Miasto powinno dawać przykład

Również Piotr Siergiej z Polskiego Alarmu Smogowego uważa, że miasto powinno dawać mieszkańcom przykład. – Ochotnicza Straż Pożarna nie łamie prawa, o ile nie spala śmieci albo paliw zakazanych uchwałą antysmogową. W województwie śląskim obowiązuje uchwała antysmogowa, która zobowiązuje wszystkich do wymiany „kopciuchów” na inne, czystsze źródła ciepła. Terminy na razie są odległe, ale to władze lokalne powinny dawać mieszkańcom przykład i jak najszybciej odchodzić od dymiących źródeł ciepła. Więc jako przykład troski o zdrowie mieszkańców powinny zadbać głównie o własne zasoby i wymienić źródła ciepła nie czekając na zapisy uchwały - podkreśla Piotr Siergiej. (mak)

Wysłaliśmy wodzisławskim urzędnikom pytania dotyczące budynku OSP Radlin II. Chcieliśmy dowiedzieć się czy (i kiedy) miasto zamierza wymienić źródło ciepła w obiekcie? A także czy planuje przeprowadzić termomodernizację budynku OSP Radlin II? Do czasu oddania gazety do druku odpowiedź nie nadeszła. Dowiedzieliśmy się, że stanowisko miasta jest przygotowywane. Do sprawy wrócimy.

• Numer: 20 (913)
  • Data wydania: 15.05.18
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 18 (911)
  • Data wydania: 01.05.18
  • Numer: 19 (912)
  • Data wydania: 08.05.18
  • Numer: 20 (913)
  • Data wydania: 15.05.18
  • Numer: 21 (914)
  • Data wydania: 22.05.18