Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

PiS nęci funduszami. Ale chce uczestniczyć we władzy

15.01.2019 00:00 sub

Senator Adam Gawęda, poseł Izabela Kloc i była wicestarosta Danuta Maćkowska apelują do nowego starosty powiatu wodzisławskiego Leszka Bizonia o współpracę. - Dla dobra mieszkańców - twierdzą. Prawo i Sprawiedliwość chce odpowiadać w powiecie za szpital i oświatę. W odpowiedzi starosta Bizoń mówi o politycznym szantażu. Uważa, że PiS chce „stołków”.

WODZISŁAW ŚL. W środę 9 stycznia odbyła się konferencja prasowa Prawa i Sprawiedliwości. Wzięli w niej udział przedstawicele partii - senator Adam Gawęda, poseł Izabela Kloc oraz była wicestarosta powiatu wodzisławskiego Danuta Maćkowska (obecnie radna powiatu). Pojawił się również były starosta powiatu wodzisławskiego Ireneusz Serwotka (obecnie radny powiatu z ugrupowania Zgoda i Rozwój). Chwalili się, że skutecznie współpracowali przez 2,5 roku w poprzedniej kadencji. Bo przypomnijmy, że w radzie powiatu wodzisławskiego koalicję tworzyli wówczas przedstawiciele PiS, ZiR oraz Wspólnoty Samorządowej. W nowej kadencji Wspólnota porozumiała się jednak z Koalicją Obywatelską, a PiS i Ireneusz Serwotka trafili do opozycji.

Pieniądze dla Śląska. A dla powiatu?

Konferencję prasową otworzył senator Adam Gawęda. - Przed nam bardzo ważny okres - rozpoczął mając na myśli zapowiadany przez premiera Mateusza Morawieckiego rządowy „Program dla Śląska”, który przewiduje 70 inwestycji o łącznej wartości sięgającej 40 mld zł. - Wiele z ogniw tego programu może być skierowanych dla powiatu wodzisławskiego. Ale żeby skutecznie realizować program, potrzebna jest współpraca - zaznaczył Gawęda.

Poseł Izabela Kloc przedstawiła powyborczy krajobraz w śląskim samorządzie. Przypomniała, że PiS rządzi w sejmiku województwa śląskiego. Ale szybko dodała, że brakuje współpracy na linii PiS i niektóre powiaty w naszym regionie. Wymieniła powiaty wodzisławski, raciborski, mikołowski oraz rybnicki. Stwierdziła, że szefowie tych powiatów zamykają się na współpracę z PiS. A bez dialogu nie może być mowy o diagnozowaniu potrzeb powiatów czy ich problemów.

– Dlatego zwracam się z apelem do obecnie rządzących w tych powiatach o współpracę z Prawem i Sprawiedliwością dla dobra mieszkańców. Bo bez tej współpracy wiele ważnych przedsięwzięć i inwestycji nie będzie możliwych. Tylko współpraca gwarantuje realizację „Programu dla Śląska” - stwierdziła poseł Kloc. - Obecni starostowie tych powiatów powinni schować swoje indywidualne ambicje, bo myślę że często o te ambicje sprawa się rozgrywa - tak oceniła powody obecnego braku współpracy.

Jak konkretnie PiS pojmuje współpracę z obecnymi władzami powiatu wodzisławskiego i jakie ma oczekiwania? - W poprzedniej kadencji bardzo dobrze spisaliśmy się w dwóch dziedzinach: edukacji i ochronie zdrowia. Uważam, że w dalszym ciągu PiS powinno być odpowiedzialne za te dwie dziedziny. Szpital w powiecie wodzisławskim jest sztandarowym przykładem - mówiła poseł Kloc i wymieniała poczynione w poprzedniej kadencji szpitalne inwestycje, jak budowa dwóch traktów operacyjnych. Na pytanie dziennikarzy czy PiS-owi chodzi o miejsca w zarządzie powiatu wodzisławskiego odpowiedziała: - Myślę że obecne władze samorządowe doskonale zrozumieją ten przekaz. Jeśli mamy współpracować, to chcemy być odpowiedzialni za służbę zdrowia i edukację - zaznaczyła.

Do tanga trzeba dwojga, ale...

Dla obserwatorów sceny politycznej w powiecie wodzisławskim sytuacja może wydawać się niezrozumiała. Nowy starosta Leszek Bizoń mówi, że liczy na współpracę z PiS-em. Działacze PiS mówią z kolei, że chcą współpracy z władzami powiatu. Ale współpracy nie ma. - Według nas słowa nowego starosty o chęci współpracy są puste - stwierdziła Danuta Maćkowska.

Danuta Maćkowska: miałam propozycję, ale bez PiS

Już po konferencji prasowej Danuta Maćkowska powiedziała nam, że PiS długo toczyło rozmowy ze Wspólnotą Samorządową na temat koalicji. - I nieprawdą jest to, co mówi pan starosta Bizoń, że nie chcieliśmy iść w szeroką koalicję. Wręcz przeciwnie. PiS jest otwarte na współpracę - zaznacza Maćkowska. Radna przyznaje, że była proponowana przez PiS jako kandydatka na starostę. - Ale już po pierwszych rozmowach ze Wspólnotą ja z tej nominacji zrezygnowałam. Jednak dostaliśmy informację, że mimo wszystko Wspólnota „dziękuje” PiS-owi za współpracę i wchodzi w koalicję z Koalicją Obywatelską. Nie rozumiem tej decyzji. Przecież przez 2,5 roku udało się nam tak wiele osiągnąć. I najgorsze jest to, że teraz jesteśmy właśnie za to atakowani - mówi Maćkowska. Radna zdradziła też, jaką propozycję otrzymała. - Faktem jest, że otrzymałam od pana Leszka Bizonia propozycję objęcia funkcji wicestarosty, ale bez PiS-u. Dla mnie to niemożliwe, bo mam swoje zasady i honor. Z PiS-em jestem związana. U mnie nie przeważyły własne ambicje - zaznacza.

Zapytaliśmy też Danutę Maćkowską o oświadczenie PiS-u z ostatniej sesji rady powiatu, że radni tej partii w żadnym wypadku nie zamierzają być „żyrantem obecnego obozu władzy stworzonego przez koalicję Wspólnota Samorządowa i koalicja PO, Nowoczesna i SLD”, a teraz jednak PiS chce współpracować w radzie. Danuta Maćkowska wyjaśnia, że PiS nie zgadza się na współpracę, która by miała wyglądać na biernym przyglądaniu się poczynaniom Wspólnoty Samorządowej i Koalicji Obywatelskiej. PiS-owi zależy na realnym współrządzeniu i odpowiadaniu za oświatę i szpital. - Mamy doświadczenie w tych dziedzinach, wiele udało nam się osiągnąć - wyjaśnia.

Starosta „to niepoważne”

Z takim postawieniem sprawy nie zgadza się starosta Leszek Bizoń. Postawę PiS-u nazywa politycznym szantażem. - Gdyby działania radnych PiS nie przybierały formy politycznego szantażu w mediach, i to sterowanego przez parlamentarzystów, to można byłoby rozważać propozycje, zwłaszcza że od początku moją intencją było włączenie w prace zarządu i prezydium rady wszystkich opcji. Przypominam, że już po tym, jak zdecydowaliśmy się na to, że naszym partnerem będzie Koalicja Obywatelska, gdyż z radnymi PiS nie można było osiągnąć porozumienia, poszliśmy do PiS, żeby przekazać im tę informację i zapytać czy PiS wyrazi chęć, by po jednym swoim radnym wprowadzić do zarządu powiatu i prezydium rady. Usłyszałem wtedy, że jeżeli PiS nie jest w koalicji, to będzie w opozycji, i to głębokiej - przekazuje nam starosta Leszek Bizoń.

Zdaniem starosty zmienianie teraz zasad współpracy „pod dyktando” i w momencie kiedy PiS „po prostu się obudził” i „chce stołków”, jest niepoważne i nieodpowiedzialne. - Tu nie chodzi o dzielenie tortu, ale o pracę dla mieszkańców powiatu, niezależnie od tego, czy jest się u władzy, czy w opozycji. Jeszcze raz przypomnę, że już był czas i miejsce na rozmowy. Nasza propozycja objęcia funkcji w zarządzie powiatu i prezydium rady została odrzucona. To widocznie nie zaspokoiło apetytów radnych PiS-u i teraz próbują szantażować, stawiając warunki, że jeśli nie będą odpowiedzialni za służbę zdrowia i oświatę, to nie będzie pieniędzy na realizację wielu inwestycji i przedsięwzięć. Takimi deklaracjami nie szkodzą mnie jako staroście Leszkowi Bizoniowi, tylko mieszkańcom naszych gmin - uważa starosta. - To polityka poniżej wszelkiego poziomu - dodaje Bizoń. (mak)

• Numer: 3 (948)
  • Data wydania: 15.01.19
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 1 (946)
  • Data wydania: 01.01.19
  • Numer: 2 (947)
  • Data wydania: 08.01.19
  • Numer: 3 (948)
  • Data wydania: 15.01.19
  • Numer: 4 (949)
  • Data wydania: 22.01.19