Kącik ZUS
Beata Kopczyńskaregionalny rzecznik prasowy ZUS w województwie śl.
– Mam 53 lata, łącznie mam wyliczonych 32 lata okresów składkowych i nieskładkowych. W tym pracy nauczyciela mam 19 lat. Od roku już nie pracuję. Ostatnim moim zatrudnieniem była praca w szkole jako nauczycielka. W związku z tym mam pytanie, czy jeśli podejmę pracę jako nauczyciel tylko na 1 rok, to czy ten rok pracy zostanie mi doliczony do 19 lat wcześniej przepracowanych? Jeśli tak, to czy po osiągnięciu wieku 55 lat będę mogła ubiegać się o nauczycielskie świadczenie kompensacyjne?
– Nauczycielskie świadczenie kompensacyjne (NSK) przysługuje kobiecie, jeśli spełni łącznie następujące warunki:
• ma co najmniej 30 lat stażu, czyli okresów składkowych i nieskładkowych, w tym co najmniej 20 lat pracy nauczycielskiej w wymiarze przynajmniej 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć,
• rozwiąże na swój wniosek stosunek pracy lub wygaśnie on w określonych okolicznościach,
• ukończy określony wiek, czyli:
• co najmniej 55 lat – do końca 2024 r.,
• co najmniej 56 lat – w latach 2025 – 2026,
• co najmniej 57 lat – w latach 2027 – 2028,
• co najmniej 58 lat – w latach 2029 – 2030,
• co najmniej 59 lat – w latach 2031 – 2032,
Do wymaganego stażu 20 lat pracy nauczycielskiej zaliczany jest każdy okres pracy nauczycielskiej, spełniający ustawowe warunki. Jeśli zatem ponownie podejmie Pani pracę w charakterze nauczyciela w placówkach określonych w ustawie, w wymiarze co najmniej 1 obowiązkowego wymiaru zajęć, to okres ten zostanie doliczony do pracy nauczycielskiej, która uprawnia do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego.
Do wymaganego stażu 20 lat pracy nauczycielskiej nie wliczamy następujących okresów:
• okresów niezdolności do pracy, za które wypłacono wynagrodzenie, zasiłek chorobowy lub świadczenie rehabilitacyjne,
• okresów, za które wypłacono zasiłek opiekuńczy lub macierzyński,
• okresów niewykonywania pracy, za które wypłacono – na podstawie Karty Nauczyciela:
wynagrodzenie za czas usprawiedliwionej nieobecności w pracy, np. z powodu choroby,
wynagrodzenie w czasie urlopu macierzyńskiego – za okres od 15 listopada 1991 r. do 31 lipca 1992 r.,
• urlopu dla poratowania zdrowia,
• urlopu szkoleniowego,
• urlopu na dalsze kształcenie się,
• okresów pozostawania w stanie nieczynnym,
• urlopu wychowawczego,
• urlopu bezpłatnego,
• służby wojskowej.
Prawo do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego przysługuje, jeśli nauczyciel – po rozwiązaniu stosunku pracy w charakterze nauczyciela, a przed przejściem na to świadczenie – nie wykonuje żadnej innej pracy ani nie prowadzi działalności gospodarczej. Ostatnią aktywnością zarobkową musi być stosunek pracy w charakterze nauczyciela, w jednostkach wymienionych w ustawie.
Jeśli powyższe warunki zostaną spełnione łącznie, wówczas przysługuje prawo do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego. Jednoznaczne stwierdzenie, czy nabędzie Pani prawo do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego z chwilą ukończenia 55 lat jest możliwe wyłącznie po przeprowadzeniu analizy całości sprawy, na podstawie dokumentów złożonych do wniosku o świadczenie.
Może Pani złożyć taki wniosek, wraz z kompletem dokumentów, już teraz. ZUS przeanalizuje sprawę, a w decyzji określi wszystkie warunki, których Pani na ten moment nie spełnia. W ten sposób uzyska Pani informację o tym, ile i jakie przebyte przez Panią okresy spełniają kryteria okresów składkowych, nieskładkowych oraz pracy nauczycielskiej.