Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Uprawa ziół może stać się alternatywnym źródłem dochodu dla wielu gospodarstw

22.10.2024 00:00 red

REGION Na stronie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opublikowano materiał na temat uprawy ziół w Polsce. Zioła mogą stać się alternatywnym źródłem dochodu dla wielu gospodarstw.

Polska na trzecim miejscu w Europie

– Polska jest jednym z głównych producentów ziół w Europie. Klasuje się ona na trzecim miejscu w ich produkcji na tym, kontynencie. Na rynki zachodnie trafia ok. 80 proc surowca zielarskiego. Dlatego z całą pewnością można stwierdzić, że uprawa ziół w Polsce daje dobre perspektywy na przyszłość. Wzrastające zainteresowanie medycyną naturalną, głównie ziołolecznictwem oraz rozwijający się przemysł spożywczy, kosmetyczny i farmaceutyczny, bazujący na surowcach zielarskich, pobudzają rozwój tej gałęzi rolnictwa. Przemysł, głównie farmaceutyczny wymaga innowacyjnych technologii oraz surowca zielarskiego o wysokiej i wyrównanej jakości – czytamy na stronie ODR– u.

Zioła alternatywnym źródłem dochodu dla wielu gospodarstw

– Cena za surowiec uzależniona jest od zbytu i koniunktury na dany gatunek zielarski. Asortyment skupowanego przez daną firmę ziela zmienia się w zależności od zapotrzebowania. Gatunki niszowe takie jak m.in. żubrówka, werbena lekarska, chaber bławatek, jasnota. uprawiane są na małą skalę, ale cieszą się sporym zbytem. Zdaniem wielu specjalistów do spraw rolnictwa, w ostatnich latach wobec spadającej opłacalności uprawy tradycyjnych upraw rolniczych czy ogrodniczych, uprawa ziół może stać się alternatywnym źródłem dochodu dla wielu gospodarstw – czytamy na stronie www.czwa.odr.net.pl

Jak podaje ODR gatunki ziół najczęściej uprawianych w Polsce to:

– Zioła jednoroczne – to zioła, które w jednym sezonie wegetacyjnym produkują liście, wióry i nasiona, a następnie obumierają. Ten rodzaj ziół szybko rośnie wiosną, osiągając dojrzałość po około dwóch miesiącach, w zależności od odmiany. Pod koniec sezonu roślina produkuje nasiona i umiera wraz z nadejściem zimy. Na przykład : bazylia, cząber, kolendra, majeranek, rukola, rzeżucha, koper, trybula.

– Zioła dwuletnie – to zioła, które tworzą liście w pierwszym sezonie wegetacyjnym sadzonki i nasiona w drugim sezonie, a następnie umierają. Tylko kilka gatunków ziół to rośliny dwuletnie. Na przykład – szałwia, dziewanna, kozłek lekarski.

– Zioła wieloletnie – to zioła, które żyją dłużej niż dwa sezony wegetacyjne. Zioła wieloletnie, wyhodowane z nasion, mogą rosnąć powoli w pierwszym roku, a w drugim roku nabrać wigoru i dojrzałości. Obumierają na zimę i odrastają na wiosnę. Na przykład – oregano, melisa (lekarska i cytrynowa), lubczyk, rozmaryn. mięta pieprzowa. tymianek (macierzanka) , szczypiorek, estragon.

2500 gatunków roślin zielonych uprawianych w Polsce

– Zioła uprawiane w Polsce pochodzą z upraw polowych i naturalnych. W naszym kraju uprawianych jest około 2 500 gatunków roślin zielnych, a polski przemysł ziołowy wykorzystuje około 160 gatunków. Zioła mogą być uprawiane z nasion, sadzonek lub łodygi. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gleby, a później rozmieszczać w odpowiednich odstępach. Mogą też rosnąć w szkółce a sadzonki można przesadzić później w miejsce docelowe – czytamy na stronie www.czwa.odr.net.pl

W materiale wskazano, że w uprawach polowych ziół dobór odmian zależy od długości okresu wegetacyjnego. Biorąc pod uwagę ten czynnik można zioła podzielić na:

• zioła z krótszym okresem wegetacyjnym, np. mięta pieprzowa czy kozłek lekarski,

• zioła z dłuższym okresem wegetacji – tymianek pospolity lub majeranek ogrodowy.

– Ważne są także czynniki, takie jak temperatura gleby, suma opadów w okresie wegetacyjnym, warunki glebowe czy ruch powietrza na danym terenie. Producenci ziół powinni pamiętać o następujących zasadach: dobór gatunków roślin zielarskich dopasowanych do lokalnych warunków glebowo– klimatycznych, zmianowanie roślin, w celu ograniczenia zachwaszczenia oraz wprowadzić składniki pokarmowe z przedplonu, uprawa i pielęgnacja roślin zgodnie ich wymogami, utrzymanie plantacji przy presji agrofagów, ustalenie optymalnego terminu zbioru surowca, prawidłowe składowanie, suszenie surowca, pakowanie suchego surowca, wysyłka do odbiorcy – czytamy na stronie ODR– u.

Jakie są najlepsze gleby pod uprawę ziół?

– Pod uprawę ziół najlepsze gleby lessowe, rędziny, mady, czarnoziemy, czarne ziemie oraz gleby torfowe. Zioła o mniejszych wymaganiach lub odporne na słabą jakość roli, można wysiewać na glebach gliniasto– piaszczystych i piaszczystych Najlepszym przedplonem dla roślin zielarskich są okopowe lub warzywa, z powodu pozostawiania przez te rośliny gleby w dobrej kulturze. Zbiera się liście, korzenie, nasiona, kwiaty – informuje ODR.

Przetwórstwo ziół

– Do najbardziej popularnych metod przetwarzania i konserwacji ziół jest suszenie. Proces ten powinien być przeprowadzany w odpowiednich warunkach, czyli takich, które nie obniżają jakości surowca. Tradycyjne metody przetwarzania ziół to suszenie na wolnym powietrzu, suszenie na słońcu lub suszenie w cieniu. Na mniejszą skalę można zastosować również liofilizację, suszenie konwekcyjne gorącym powietrzem i wspomagane ultradźwiękami – czytamy na stronie www.czwa.odr.net.pl

Przechowywanie w gospodarstwie

– Czas przechowywania ziół w gospodarstwie powinien być ograniczony ze względu na ciągły spadek składników aktywnych. W przechowalnictwie ziół zaleca się: skrócenie do minimum czasu przechowywania suszonych ziół , utrzymywanie niskiej temperatury w pomieszczeniu magazynowym, chronienie ziół przed szkodnikami i owadami. Długoterminowe przechowywanie powinno odbywać się w punktach zbiórki lub przetwarzania ziół. Takie pomieszczenia magazynowe muszą spełniać warunki sprzyjające zachowaniu jakości surowca, uregulowane odpowiednimi przepisami. W dzisiejszych czasach w Polsce wzrasta zainteresowanie produkcją zielarską, poprzez ciągły wzrost rynków zbytu i większy popyt na określone surowce zielarskie w różnych gałęziach gospodarki. Aby sprostać wymaganiom produkcji zielarskiej, należy jednak ciągle inwestować w sprzęt rolniczy oraz utrzymanie pracowników. Duże koszty początkowe zwracają się, jeśli utrzymujemy uprawę zielarską w odpowiedniej kulturze i produkujemy surowiec najwyższej jakości – informuje ODR.

Źródło: www.czwa.odr.net.pl

  • Numer: 43 (1248)
  • Data wydania: 22.10.24
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 41 (1246)
  • Data wydania: 08.10.24
  • Numer: 42 (1247)
  • Data wydania: 15.10.24
  • Numer: 43 (1248)
  • Data wydania: 22.10.24
  • Numer: 44 (1249)
  • Data wydania: 29.10.24
  • Numer: 45 (1250)
  • Data wydania: 05.11.24