Urodzinowe Zalewanie
– Zapraszam wszystkich czytelników „Tygodnika Rybnickiego” na kolejne świętowanie z okazji trzeciej rocznicy istnienia „Zalewu kultury”. Pod hasłem „Zalewamy w Titanicu” ... kryje się wiele różnorodnych atrakcji, które dostarczymy tego wieczoru naszym czytelnikom – przekonuje Katarzyna Dera, redaktor naczelna „Zalewu kultury”.
Na ubiegłorocznej urodzinowej imprezie pisma były: teatr, taniec, poezja, performance i wizualizacje multimedialne. – Było głośno, gwarno – prawdziwie artystyczne zamieszanie. Takich spotkań się nie zapomina – wspomina Dera. W pamięci pozostały też występy muzycznych gwiazd – zespołów: „Pustki” i „Miloopa”. Trzecie urodziny „Zalewu kultury”, jego zespół redakcyjny i wszyscy przyjaciele pisma będą świętować w nowym miejscu. Inna będzie też forma. – Mam nadzieję, że ciekawe wnętrze klubu „Titanic”, klubu muzyczno–filmowego, będzie niebywale współgrać z subtelną muzyką, którą zaoferuje nam grupa „Muzykoterapia” – mówi redaktor naczelna.
Warszawska grupa wypracowała własny, osobisty styl. Ich muzyka to podróż przez jazz, swing, etno, elektroniczne brzmienia. Wszystkie elementy łączy w całość ich podejście do muzyki, traktowanej jako forma terapii dźwiękowej. Formacja próbuje leczyć z muzycznej nudy, relaksować, zaskakiwać różnorodnością brzmień, eklektyzmem i pozytywną energią.
Na urodzinowej imprezie będzie też gościć Niezależna Grupa Plastyków „Abraf”, której prace pojawią się w klubowej galerii (członkini zespołu Magdalena Procek jest autorką urodzinowego plakatu). Imprezę uświetni również pokaz videoart Michała Hyjka. Zaś w przerwach, dla podniesienia temperatury, odważni będą mogli wziąć udział w karaoke.
– Mam wielką nadzieję, że publiczności tego wieczoru nie zabraknie. Wierzę, że rozpoczynające się tego dnia rozgrywki piłkarskie nie będą w stanie „zalać strumieniem obojętności” Zalewania w „Titanicu”… – stwierdza Dera.
Trzecie urodziny „Zalewu kultury” będą obchodzone 7 czerwca w klubie „Titanic” (ul. Kościelna 6). Początek o godz. 20.00. Wstęp wolny, ale liczba miejsc ograniczona.
(bea)