Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 44 (103) Data wydania: 28.10.08

Śląskie przysmaki

W konkursie kulinarnym w ZSE–U rywalizowali młodzi kucharze i kelnerzy.
– Skorzystaliśmy z przepisów naszych mam, ale gotujemy bardziej nowocześnie. My lubimy te potrawy, ale czy będą smakowały komisji to się okaże – przyznaje Marcin Wojciechowski, uczeń Technikum nr 3 w Zespole Szkół Ekonomiczno–Usługowych.
 
Co znaczy gotować „bardziej nowocześnie” pozostanie tajemnicą młodych kucharzy, której nie chcieli zdradzić. Marcin Wojciechowski i jego koleżanka z drużyny Patrycja Ozor nie ukrywali, że trochę się denerwują, bo po raz pierwszy startują w konkursie kulinarnym. Tym razem odbywał się on pod hasłem: „Polskie jadło”. – Co roku chcemy prezentować potrawy z innego regionu Polski. Zaczęliśmy od tego najlepiej nam znanego, czyli Śląska. Uczniowie mogli przygotować także potrawy wywodzące się ze Śląska Cieszyńskiego – wyjaśnia Patrycja Bielczek, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w ZSE–U, współorganizatorka konkursu. W przygotowaniach uczestniczyły także Anna Ryś i Anna Przybylik–Demonchaux, zaś pomysłodawczynią imprezy jest Zyta Zyman. Każda z drużyn składała się z czterech osób: dwie zajmowały się przygotowaniem potraw, a dwie – nakryciem stołu i serwowaniem dań.
 
Zupa z „kwaczków”, czy fusate gałuszki
 
Rybniczanie zaproponowali w menu: żurek oraz roladę z kluskami i kapustą. – Każda ekipa musiała przygotować dwa dowolne dania. To mogła na przykład być zupa i deser – wyjaśnia Anna Ryś. W konkursowym menu znalazło się kilka nieco zaskakujących potraw. Na przykład zupa z dyni. – Dynia to zapomniane śląskie warzywo. Zajadamy się włoskimi melonami, a nie doceniamy naszej dyni – tłumaczyli uczestnicy konkursu, którzy pomagali też rozwikłać takie kulinarne zagadki jak: zupa z „kwaczków”, czy fusate gałuszki. Mowa o zupie z buraków i serwowanej m.in. w Cieszynie odmianie klusek. Jury nie miało łatwego zadania, bo wszystkie drużyny dobrze się spisały. Najwyższe noty zdobyli gospodarze. Ich zespół składał się z kucharzy: Marcina Wojciechowskiego i Patrycji Ozor oraz kelnerek: Małgorzaty Tomaszewskiej i Aleksandry Ponikierskiej. Drugie miejsce wywalczyła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, a trzecie: Zespół Szkół Gastronomiczno–Usługowych w Chorzowie.
 
Beata Mońka