Prawdziwe dzieciątko, nie jakaś tam lalka
W kościele pod wezwaniem św. Jana Nepomucena w Rybniku–Chwałęcicach stała w święta „żywa” stajenka.
Pastuszkowie, Maria i Józef z dzieciątkiem, osiołek, kozy, koń... w kościele św. Jana Nepomucena w dzielnicy Chwałęcice wierni postawili „żywą” stajenkę. – W tym roku dyżury pełni 6 rodzin. Nie mamy tutaj żadnych lalek, nasza stajenka jest naprawdę „żywa”. Zorganizowaliśmy ją już drugi raz i znów cieszy się sporą popularnością. Non stop ktoś do nas przychodzi. Odwiedziło nas już dzisiaj tysiąc osób. A w przyszłym roku planujemy jej rozbudowę, by wykorzystać na ten cel całe podziemia kościoła. Zaangażujemy jeszcze więcej rodzin i zwierząt – zapowiada ksiądz Grzegorz Jagieł.
– Każdy ma tutaj jakąś rolę. Ja dziś zbierałem kolektę w stroju pastuszka. Dyżury trwają jakieś 45 minut. Mamy tutaj osiołka, kozy, kucyka. Zwierzęta trafiły do nas z Chwałęcic i z sąssiednich dzielnic – zdradza Marek Karbowy, animator.
Żywą stajenkę można jeszcze zobaczyć na filmie, zamieszczonym na you tube. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce „Żywa stajenka w Chwałęcicach”.(kris)
Nie pojedzie do Wiednia
Nie pojedzie do Wiednia
Znamy już wyniki finału konkursu „Młody Muzyk Roku”. Niestety, tytułu tego nie udało się wywalczyć rybniczance.
Dwunastoletnia Chanelle Bednarczyk zagrała podczas finałowego koncertu I część II Koncertu skrzypcowego Henryka Wieniawskiego. Choć nie wygrała, zebrała pochwały jurorów. – Jesteś najmłodszą uczestniczką, bo masz 12 lat. Ale masz prawdziwy temperament artystyczny i wspaniałą lewą rękę, która nadaje dźwiękowi absolutnie indywidualny, fantastyczny rys. Gratuluję ci i życzę wielu wspaniałych sukcesów. Na pewno zrobisz karierę – mówił po jej występie skrzypek Tadeusz Gadzina, członek jury. – Potrafisz zagrać kilka nut w taki sposób, że czuję jak chwyta mnie to za serce. Życzę ci, żeby było ci dane w przyszłości chwytać za serce publiczność z całego świata – dodał drugi z jurorów, wiolonczelista Rafał Kwiatkowski. Na koncercie w Wiedniu Polskę będzie reprezentować akordeonista Bartosz Głowacki.
(bea)