Trzy po trzy
Tak zakończyliśmy konkurs dla uczniów klas trzecich szkół podstawowych. W słońcu, na łonie natury. Dzieciaki spędziły miło czas na wycieczce,którą zafundował im Tygodnik Rybnicki.
Nagrody w konkursie tygodnika wręczyliśmy w AquaBraxie w czwartek 25 czerwca.
Podsumowanie naszej zabawy dla podstawówek od lat odbywa się na terenie ośrodka wypoczynkowego w Szymocicach. Są tu place zabaw i boiska, na których młodzi mogą się do woli wyszaleć, a my zapraszamy ich na poczęstunek w przerwach między zabawą. Nie inaczej było w czwartkowe przedpołudnie, gdy przywieźliśmy z Rybnika i Raciborza klasy – laureatów konkursu „3 po 3”. Były to placówki: rybnicka SP 1 i raciborska SP 18, które wygrały dzięki Hannie Gabryś oraz Szymonowi Anolikowi.
Za największą liczbę sms-ów wybrano ich zwycięzcami konkursu Tygodnika Rybnickiego i Nowin Raciborskich, który rozpoczął się późną zimą i skończył tuż przed wakacjami. Od księgarni „Sowa”, mającej placówki w Raciborzu i Rybniku Hanna i Szymon dostali po komplecie podręczników do czwartej klasy. Reszcie klasy zapewnili darmowy pobyt z poczęstunkiem w AquaBraxie.
Jak podobała się wycieczka dzieciom? – Spodobały mi się zajęcia sportowe. Szkoda tylko, że nie udało się rozegrać meczu siatkówki, którą bardzo lubię. Bardzo smakował mi karczek i herbata była dobrze zaparzona – podkreślała Monika Reclik. Miłą i wesołą atmosferę chwaliła Patrycja Pojawa. – Nie było żadnych kłótni. Od paru dni cieszyłam się, że jadę na tę wycieczkę – powiedziała. Kuba Marzec też uważał, że było super. – Znacznie lepiej niż zostalibyśmy w szkole. Fajnie, że mamy w klasie Hanię, bo to dzięki niej byliśmy w Szymocicach – dodał Jakub.
Na miejscu pojawił się też kamerzysta z portalu nowiny.pl, który zrobił filmową relację z pobytu dzieci w Szymocicach. Wywiadów udzieliły mu Monika Grzesiczek oraz Jakub Osiński. Nad właściwym przebiegiem imprezy czuwała Katarzyna Maciejowska z działu promocji Wydawnictwa Nowiny.
(ma.w)