W blasku reflektorów wzrasta adrenalina
Już 28 sierpnia będziemy świadkami Gali Walk Zawodowych ONLY 1, która odbędzie się na lodowisku w Pszowie. Na tegorocznej, drugiej edycji imprezy wystąpią zawodnicy m.in. z Gruzji, Białorusi, Rosji, Ukrainy, Czech i Dagestanu. Wśród fighterów nie zabraknie również naszych sportowców. Z ramienia Stowarzyszenia Dalekowschodnich Sztuk Walki TAO w Pszowie wystąpi 8 zawodników. Wśród nich będą Katarzyna Muras oraz Kamil Widawski, którzy z ostatnich mistrzostw Europy wushu przywieźli brąz.
– Czy wiecie już, z jakimi zawodnikami zmierzycie się podczas ONLY 1?
– Kamil Widawski. Ja będę walczyć z Patrykiem Fojcikiem z Raciborza, a Kasia z Aleną Hola.
– W jakich dyscyplinach walczycie?
– Kasia Muras. Większość zawodników, jak np. Kamil walczyć będzie w sportowej odmianie wushu czyli sanda. Ja również będę startowała w tej dyscyplinie. W MMA nasz klub reprezentować będzie Sebastian Orzechowski, a w K1 Maciek Musiał.
– Jak wyglądają wasze przygotowania?
– Kamil Widawski. Ostro. Codziennie rano czekają nas biegi, później siłownia (worek i trening z tarczami). Przede wszystkim pracujemy nad wydolnością i dopracowując technikę.
– Kasia Muras. Trzy razy w tygodniu mamy również treningi na naszej sali treningowej w Gaszowicach. Tam głównie skupiamy się na sparingach.
– Będzie ciężko?
– Kasia Muras. Trudno oceniać swoje szanse przed konfrontacją. Myślę jednak, że pójdzie nieźle. Podczas ubiegłorocznej gali byłam w ekipie sędziowskiej, dlatego można powiedzieć, że będzie to mój debiut na ONLY 1.
– Kamil Widawski. Minie przyjemnie walczy się przy takiej widowni. Zainteresowanie tylu osób i światła reflektorów dodają adrenaliny. Są też modelki.... (śmiech).
W tym roku organizatorzy przygotowali około 1200 miejsc na widowni podczas ONLY 1. – Patrząc na frekwencję w pierwszej edycji gali i zainteresowanie w tym roku, sądzimy, że na 100% miejsc może zabraknąć, więc te osoby, które są chętne do nabycia biletów powinny to zrobić jak najszybciej, jest to nasza druga impreza i jedna z dwóch w Europie, patrząc na walki zawodowe sanda więc jesteśmy dumni, że organizujemy taką galę w naszym mieście, tym bardziej że patronat honorowy nad imprezą obejmuje Ambasada Chin w Polsce jak i Polski Związek Wushu – komentuje Marek Hawel burmistrz Pszowa. – Mamy czołowych sponsorów, dzięki którym nie będzie to jedynie gala walk, ale wielkie widowisko, które na pewno zapadnie wszystkim w pamięci , natomiast poziom walk jak i starcie o Pas Zawodowego Mistrza Europy Sanda to pierwsze wydarzenie w historii naszego kraju, więc niewątpliwie będzie to wielkie zaskoczenie dla oglądających tę imprezę widzów – zapewnia Mirosław Barszowski promotor i pomysłodawca „Only1”.