Z Chwałowic do sąsiadów
Artyści przelali na płótno piękno jesiennego pleneru.
JANKOWICE. W Galerii „Jan” odbył się wernisaż wystawy posympozjalnej „Artystyczne zbliżenia”, którą wcześniej można było oglądać w DK Chwałowice.
Eksponowane zostały prace powstałe podczas Sympozjum Malarskiego „Artystyczne zbliżenia”, które miało miejsce w listopadzie 2010 w Kozłowie, a organizowane było przez Dom Kultury Chwałowice przy wsparciu Fundacji Współpracy Polsko–Niemieckiej. W sympozjum brali udział artyści z Niemiec, Włoch, Austrii i Polski. Prezentowane w Jankowicach prace tryskały energią barw i metafizycznych przekształceń rzeczywistości. Można nadal podziwiać zarówno pejzaże, jak i portrety i fantastyczne abstrakcje. Tradycyjnie wernisaż rozpoczął się występem artystycznym utalentowanych osób z terenu gminy Świerklany. Tym razem wernisaż swoim śpiewem uświetniła Ludwika Bluszcz–Bańczyk przy akompaniamencie Adama Kuśki. – Według wcześniejszego planu wystąpić mieli uczestnicy warsztatów muzycznych, które odbywają się w naszej galerii, jednak w dzień wernisażu wypadła im wycieczka. Zastanawiałam się więc kogo można by poprosić o występ. Przypomniało mi się, że kilka lat temu słyszałam Ludwikę (która była moją uczennicą) śpiewającą w kościele. Okazało się, że od dwóch lat w ogóle nie śpiewała. Wpadłam więc na pomysł, aby ją o to poprosić i po próbie z Adamem pięknie zaprezentowała nam swój warsztat głosowy – mówi Elżbieta Pierchała, kierownik galerii „Jan”. Wystawę „Artystyczne zbliżenia” będzie można oglądać do lipca.
(ska)