Młodzi kucharze z „ekonomików” przygotowywali potrawy z gęsiny
Zmagania młodych kucharzy pod hasłem „Gęsina św. Marcina” odbyły się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
Sześć ekip kucharskich z Rybnika, Tychów, Wisły, Jastrzębia i Wodzisławia przygotowywało potrawy z gęsiego mięsa. Zwyciężył duet Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Rybnika Martyna Rusin i Michał Stacherczak. – Jeszcze to do nas nie dociera – Michał Stacherczak dzielił się na gorąco po rozdaniu nagród. – To nasza autorska potrawa. Kilka składników połączyliśmy w całość i wyszło super. Przed konkursem próbowaliśmy ją raz. Bardzo nam pomogła pani Katarzyna Solis – dodała jego partnerka z drużyny.
Wyróżnienie w wojewódzkim konkursie otrzymali Błażej Kubica i Sylwester Kurkowski, uczniowie klasy pierwszej Technikum Uzupełniającego Gastronomicznego w ZSE w Wodzisławiu. Przygotowali marynowaną gęś, pierś z kurczaka z kapustą czerwoną, pierogami z kaszą gryczaną, serem i orzechami, gruszkami w winie, podawane z sosem z owocami leśnymi. Docenieni zostali za smak kapusty, ale też za współpracę. – Jesteśmy zadowoleni, ale mogło być lepiej. Przed nami jeszcze bardzo dużo konkursów – mówi Błażej Kubica.
– Poziom był niezły, nie mogę powiedzieć, że oszałamiający. Widać, że młodzież się stara. Przede wszystkim gratulacje dla nauczycieli za świetne przygotowanie uczniów. Potrawy były smaczne, ale nie do końca doprawione. Młodzież może bała się używać podstawowych przypraw jak sól czy pieprz – podsumował Krzysztof Gawlik, ekspert kulinarny RM Gastro, szef jury.
(tora)