Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 1 (269) Data wydania: 03.01.12

Włoskie makówki i polski opłatek

Gospodynie z bełkowskiego KGW spotkały się na wigilii.

BEŁK. Były podziękowania dla gospodyń, których nie szczędziła sołtys Bełku Jolanta Szejka. – Za całoroczną współpracę, za chwile radosne i za te trudniejsze, w których zawsze może liczyć na pomoc pań. One chętnie podejmują każdą inicjatywę – podkreślała sołtys Szejka. – Święta już za nami, więc teraz jest okazja, aby spędzić chwile w gronie przyjaciółek z koła – wtórowała jej Krystyna Gawlik, szefowa koła, podkreślając, że panie tworzą jedną wielką rodzinę. Były życzenia, wspólne kolędowanie i zajadanie przysmaków, które przygotowały oczywiście same gospodynie. A było czego próbować. Na suto zastawionym stole wśród polskich smakołyków znalazły się... oryginalne włoskie makówki autorstwa Elżbiety Pyszny. Pani Ela włoskie makówki robi już od 30 lat. – Pod czujnym okiem teściowej, rodowitej Włoszki, która podczas wojny poznała swojego męża bełkowianina i przyprowadziła się z nim do Bełku – wyjaśnia. Makówki made in Italia są rewelacyjne. Orzechowo-cynamonowo-cytrusowe, czyli pełne aromatów, z którymi kojarzą się nam święta. Do tego bardzo słodkie. Włoski deser oraz kucharka zdobyły uznanie pań z koła gospodyń. W domu państwa Pyszny ma świątecznym stole zawsze są makówki włoski i polskie. Pani Elżbieta ma nadzieję, że tradycja tych włoskich w jej rodzinie nie zaniknie, a z czasem wykonywanie deseru przejmie córka Gabriela. Nam bełkowianka zdradziła przepis na makówki, które do wsi przywędrowały z dalekiej Italii. Może ktoś odważy się przepis wypróbować i w przyszłym roku znajdą się one na czyimś świątecznym stole? – Włoskie makówki są trochę bardziej pracochłonne. Zaczynam od przygotowania swojskiego makaronu – mieszam wodę z mąką i odrobiną soli. Potem przygotowuję masę orzechową: mielone orzechy włoskie, drobno potarty chleb, cynamon, cukier, skórkę z cytryny – na końcu wyciskam na masę sok z cytryny. Sprawdzam, doprawiam do smaku. Potem przekładam w misce makaron z masą orzechową – na przemian, jak w makówkach. A potem już tylko należy jeść – relacjonuje pani Ela. Podczas opłatkowego spotkania nie zabrakło podziękowań dla... mężów gospodyń – za wyrozumiałość, cierpliwość i zrozumienie. – Bo nasi mężowie jak na razie nie mają nic przeciwko tym naszym spotkaniom,  próbom, a wszystkie nowe pomysły znoszą z cierpliwością. Ja swojemu mężowi dałam nawet na chwilę potrzymać puchar, który zdobyłyśmy w turnieju Gwara Śląska Na Wesoło, żeby dalej puszczał mnie na próby – oznajmia ze śmiechem Krystyna Gawlik.

(MS)