Wygrały maturzystki z „Powstańców”
Blisko 40 par zmierzyło się w szóstej edycji konkursu wiedzy o filmie „Kinomaniak”, który odbył się w I Liceum Ogólnokształcącym im. Powstańców Śl. w Rybniku. Pytania dotyczyły filmu współczesnego od 1990 roku. Do walki przystąpiły zespoły z następujących rybnickich szkół ponadgimnazjalnych: I LO im. Powstańców Śl., II LO im. Frycza–Modrzewskiego, Zespół Szkół Budowlanych, Zespół Szkół Mechaniczno–Elektrycznych, Zespół Szkół Technicznych, ZS nr 3 i ZS nr 5 im. Rymera.
Najpierw młodzi kinomaniacy zmierzyli się z testem pisemnym. W nim musieli odpowiedzieć m.in. na takie pytania jak: Kogo w filmie „Jak zostać królem” zagrał laureat Oscara, Colin Firth? Jaki tytuł nosi tegoroczny polski kandydat do Oscara?
Część pisemna wyłoniła cztery najlepsze pary, które zmierzyły się w finale imprezy. W nim pytania zadawali członkowie jury. Pojawiły się również zagadki muzyczne. Uczestnicy finału musieli odgadnąć tytuły filmów, z jakich pochodził dany fragment muzyczny, m.in. „Slumdog – milioner z ulicy”, „Filadelfia” i „Miasto Aniołów”. Nie zabrakło również tradycyjnych kalamburów. Jedna osoba z zespołu pokazywała tytuł filmu, a druga miała minutę na jego odgadnięcie.
Po wszystkich konkurencjach najwięcej punktów uzbierały Marta Mańka i Agata Weber z I LO. – Dwa lata temu byłyśmy czwarte, rok temu drugie. W tym roku musiałyśmy wygrać – mówiły z uśmiechem zaraz po zakończeniu imprezy maturzystki z „Powstańców”. Tuż za nimi uplasował się mieszany zespół z dwóch szkół – Szymon Szlachta (II LO) i Konrad Bierza (I LO). Na trzecim miejscu imprezę ukończyli Kamil Langner i Daniel Sokołowski z ZST.
Członkami jury byli Adam Doliba, Mirosław Ropiak i Jolanta Stelmach. – Cieszę się, że konkurs jest coraz bardziej popularny w całym Rybniku. Do tej pory przeważały osoby z „Powstańców”, gdyż jako pracownik I LO, łatwiej było mi je zachęcić do udziału w imprezie. W tym roku po raz pierwszy było więcej uczestników z innych szkół, niż gospodarzy. Poziom był bardzo wyrównany. Kilku zespołom zabrakło niewiele punktów do awansu do finału. Mam nadzieję, że kolejne edycje imprezy przyciągną również tak dużo osób i sprawią wszystkim tak samo dużo przyjemności, jak mnie – powiedział Adam Doliba, organizator „Kinomaniaka”, nauczyciel I LO.
(pm)