Górniczy trud w kawałku drewna
W Galerii w Drodze w ośrodku kultury „Zameczek” odbył się wernisaż malarstwa i rzeźby o tematyce regionalnej i górniczej. Dodatkowo wydarzenie zwieńczył koncert.
CZERNICA. Autorem prac prezentowanych w tym miesiącu w galerii jest Zygmunt Łaciok. Artysta urodził się w 1941 roku w Popielowie. Jest absolwentem Państwowego Ogniska Plastycznego w Rydułtowach. Maluje od szkoły podstawowej, uprawia również grafikę i rzeźbę. W swojej twórczości pokazuje trudną i niebezpieczną pracę górnika, do tematyki tej ma bardzo emocjonalny stosunek ze względu na 40–letni staż pracy w kopalni. Obok tematyki górniczej w twórczości wyraża również piękno otaczającego świata. Jest laureatem wielu nagród i wyróżnień, jednakże do wyjątkowych osiągnięć artysty należy wykonanie w drewnie rzeźby postaci św. Wawrzyńca, będącej elementem przestrzeni miejskiej w Wodzisławiu Śląskim oraz rzeźby zatytułowanej „Historia Kokoszyc dłutem pisana”. Zygmunt Łaciok ma na swoim koncie wiele wystaw indywidualnych w Polsce i za granicą. – Istotą jest to, żeby umieć dostrzegać, przeżywać otaczające nas piękno, a emocje świadomie przekazać w twórczości. Wyzwolić swoją wypowiedź, uciec od dezorientacji tak dzisiaj modnej, od banalności, trudu każdego dnia. To dla mnie jest wspaniałą rzeczą, to mój świat, kiedy mogę pokazać w moich pracach uśmiech, płacz, ból, duszę człowieka. Ważne jest, aby mieć! I zachować szacunek do tego co nas otacza, gdzie żyjemy. W tym wszystkim jest życie, piękno i wartość! Oraz temat do tworzenia – mówi o swojej twórczości autor. Wernisaż w „Zameczku” zwieńczył koncert rybnickiego zespołu Sekcja z Włoch. Zespół działa pod skrzydłami Domu Kultury w Chwałowicach, balansując pomiędzy bluesowo–jazzowymi utworami, jednocześnie eksperymentując także z innymi gatunkami muzycznymi. Prace w czernickiej galerii będzie można oglądać do 21 marca. Kolejna wystawa odbędzie się 24 marca o godz. 18.00. Jej autorem będzie mieszkaniec Czernicy, artysta i społecznik Jerzy Kawulok. Jego wystawa fotografii zatytułowana będzie „Między niebem a ziemią”.
(ska)