Krupniok będzie reklamować Śląsk
Rejestracja produktów regionalnych i tradycyjnych stwarza realne możliwości promocji.
Grupa przedsiębiorców z województwa śląskiego stara się o zarejestrowanie śląskiego krupnioka w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych jako produkt regionalny.
Jak informuje biuro prasowe urzędu marszałkowskiego, pierwszym krokiem w tym procesie jest założenie formalnej grupy producentów, która będzie mogła złożyć stosowny wniosek o rejestrację produktu w systemie unijnym. Kolejny krok to określenie obszaru wytwarzania krupnioka, ustalenie dokładnej specyfikacji produktu oraz udokumentowanie historii, znaczenia i związku z obszarem wytwarzania. Producenci „krupnioka śląskiego” zadeklarowali chęć przystąpienia do grupy producenckiej oraz wyrazili gotowość włączenia się w proces rejestracji. Proces rejestracji krupnioka ruszył i prawdopodobnie produkt zostanie zarejestrowany. Warto wspomnieć w tym miejscu także o produktach tradycyjnych. Produkty takie są łatwiejsze do rejestracji niż regionalne, ponieważ w tym przypadku nie trzeba powoływać grupy producentów. Produkt tradycyjny może zarejestrować jeden producent, którym może być np. koło gospodyń. Do rejestracji produktów tradycyjnych żywo zachęca Stowarzyszenie LYSKOR, działające na terenie gmin Lyski i Kornowac. W ubiegłym roku odbyło się szkolenie dla wszystkich zainteresowanych tematem rejestracji produktów. Wtedy też zrodził się pomysł, aby zarejestrować dwa produkty – rybę w glinie, która jest specjalnością LYSKOR oraz kreple z makiem, które tworzy KGW Kobyla. Pomysł rejestracji produktów znalazł zainteresowanie i obecnie tworzone są wnioski o rejestrację. Proces ten jest czasochłonny i wymaga dużych przygotowań. – Sam wniosek nie sprawia dużych trudności. Więcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie załączników. Trzeba dokładnie opisać produkt i jego produkcję. Wymagane są m.in. cechy takie jak smak, konsystencja czy zawartość alkoholu w produkcie – informuje Małgorzata Dorna ze Stowarzyszenia LYSKOR. Kolejnym działaniem, jakie należy podjąć, aby zarejestrować produkt, jest udowodnienie, że tradycja tworzenia produktu ma przynajmniej 25 lat. W tym celu należy wyszukać wzmianki w literaturze i prasie dotyczące naszego produktu lub przeprowadzić wywiad etnograficzny potwierdzony przez zawodowego etnografa. Jakie są zalety rejestracji? – Przede wszystkim promocja regionu i samego producenta produktu, także na polu europejskim. Rejestracja pozwala także na zastrzeżenie nazwy i metod produkcji – odpowiada Małgorzata Dorna.
Wybrane potrawy wpisane na listę produktów regionalnych lub będące w trakcie rejestracji na Śląsku
1. Kołocz weselny
2. Moczka
3. Miodula
4. Siemieniatka
5. Żur śląski
6. Rolada wołowa
7. Kardinadle
8. Szpajza cytrynowa
9. Ule miodowo–orzechowe
(ska)