Kardiolog opowiedział jak żyć zdrowo
Mieszkanki i mieszkańcy Łukowa z uwagą wysłuchali wykładu specjalisty.
ŁUKÓW ŚLĄSKI. W remizie OSP odbyło się przedostatnie spotkanie ze specjalistą w ramach projektu „Aktywna jesień – zamiast nudy, sportowe trudy”, który zachęcił mieszkańców do zdrowego trybu życia.
Tym razem o zdrowiu, a raczej chorobach, opowiedział dr Grzegorz Klimsza, który jest mieszkańcem Łukowa. Lekarz opowiedział m.in. o chorobach układu krwionośnego, w tym zawałach serca i udarach zwanych potocznie wylewami. Specjalista przybliżył uczestnikom projektu także zagadnienia związane z cukrzycą oraz odpowiedział na pytania. Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie U’RWIS, a dofinansowany został z programu „Działaj Lokalnie”. W ramach pieniędzy pozyskanych na projekt udało się kupić m.in. 13 piłek do aerobiku, zestaw steperów oraz hantle do ćwiczeń. Zajęcia aerobiku dla pań odbywają się co tydzień w sali OSP. - Jesteśmy bardzo zadowolone z tego projektu, bo wniósł wiele dobrego do naszego życia i codziennych przyzwyczajeń. Wcześniej spacery z kijami, czyli nordic walking w naszej miejscowości uchodził za coś śmiesznego, ot przechadzka z patykami. Nasze spacery z fachowcem uświadomiły nam, że faktycznie działa to dobrze na zdrowie. Ponadto spotkania z lekarzami, dietetykiem, czy zajęcia z pierwszej pomocy przyniosły nam odpowiedzi na wiele pytań, których nie miałyśmy komu zadać – mówi Izabela Nowak, uczestniczka projektu. W regularnych zajęciach nordic walking uczestniczy także jeden łukowianin. – Po wypadku, kiedy zostałem potrącony przez samochód, rozpoczęły się u mnie spore problemy zdrowotne. Na szczęście dzięki pomocy lekarskiej i rehabilitacji udało się dojść do sprawności. Bardzo ważny w takich przypadkach jest zdrowy tryb życia, który propagujemy przez nasz projekt. Ja codziennie jeżdżę na rowerze i robię sobie spacery z kijkami, mogę to polecić każdemu – mówi 82-letni Czesław Szymczyk. Zakończenie projektu „Aktywna jesień” odbędzie się w środę 14 marca o godzinie 18.00.
(ska)