Trudne rozmowy w dzielnicach
Ostatnie spotkanie mieszkańców z prezydentem w Wielopolu nie należało do najprzyjemniejszych dla władz miasta.
Mieszkańcy wylali kubeł zimnej wody na zapędy magistratu. – Co mnie obchodzi droga Pszczyna–Racibórz, skoro ja do pracy nie mam jak dojechać? Dlaczego pozwolił pan zlikwidować PKS, dlaczego nasze miejskie autobusy w ten sposób kursują? To są problemy tej dzielnicy, a nie droga Pszczyna–Racibórz – denerwowała się jedna z mieszkanek. Prezydent Adam Fudali uciął sprawę krótko. – Jeśli to panią nie interesuje, to proszę stąd wyjść, pójść na spacer i wrócić za 15 czy 20 minut, wtedy może będziemy rozmawiali o czymś, co panią zainteresuje – mówił. – Ja nie przyszedłem tutaj po to, by się kłócić. Konsultacje społeczne w sprawie tego projektu zrobić musimy, by pozyskać dla miast grube miliony na jego realizację i kwestia, czy kogoś to obchodzi, czy nie, naprawdę mnie nie interesuje – dodał do zebranych wielopolan. Jak się okazuje, takie spotkania to nie wyjątki. – Ludzie przychodzą z różnymi problemami, z czymś, na co mamy wpływ i na co nie mamy, są sfrustrowani – mówił nam niedawno prezydent Fudali.
Taki problem podniósł na przykład jeden z wielopolan. – Przedstawiacie nam nową ustawę „śmieciową”, to tak naprawdę kolejny podatek i ja się pytam, kto za to zapłaci, skąd wziąć pieniądze. Państwo tylko dokłada nam obowiązków, a z czego mamy się z nich wywiązywać, panie prezydencie, z czego – pytał retorycznie. Niestety, na niektóre pytania odpowiedzi nie ma.
(mark)
Spotkania dzielnic z władzami miasta w tym tygodniu
27.03
ŚRÓDMIEŚCIE – Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna, ul. Szafranka 7 – 16.00
LIGOTA – LIGOCKA KUŹNIA – Harcówka, ul. Zakątek 19 – 18.00
29.03
PARUSZOWIEC–PIASKI – Szkoła Podstawowa nr 3, ul. Wolna 17 – 16.00
KAMIEŃ – Szkoła Podstawowa nr 28, ul. Szewczyka 6 – 18.00