Celtyckie klimaty w Małpie
30 marca o godz. 20.00 w herbaciarni White Monkey przy ul. Kościuszki 62 w Rybniku odbędzie się koncert grupy Wersja Robocza.
Sześciu młodych muzyków z Raciborza proponuje inną muzykę niż większość rodzimych zespołów. Po ciepłym przyjęciu Wersji Roboczej podczas koncertów letnich widać, że folk w ich wykonaniu przypadł mieszkańcom do gustu. Zespół powstał w czerwcu 2008 roku z inicjatywy Elżbiety Skrzymowskiej, której przygoda z folkiem zaczęła się od wyjazdu na obóz, gdzie po raz pierwszy wzięła udział w warsztatach tańca irlandzkiego. Wtedy zafascynowała ją muzyka, do której trenowali układy. – Dzięki dobremu zbiegowi okoliczności na studiach spotkałam grupę, która poszukiwała skrzypaczki do kapeli bretońsko–irlandzkiej. Graliśmy razem przez cztery lata – wspomina Ela. Kiedy dziewczyna skończyła szkołę i wróciła do Raciborza, chciała mieć taki sam zespół, musiała tylko skompletować skład. I tym razem pomógł zbieg okoliczności. – Na ślubie koleżanki zaprzyjaźniłam się z chłopakami, którzy zadbali o muzyczną oprawę ceremonii i przedstawiłam im swój pomysł. Spotkaliśmy się na jednej próbie i już tak zostało – mówi Ela. Wersja Robocza gra przede wszystkim muzykę celtycką z Francji i folk irlandzki.
(r)