Przedsmak Wielkanocy w leszczyńskim parku
Tłumy mieszkańców odwiedziły Jarmark Wielkanocny. Było smacznie, kolorowo i świątecznie.
LESZCZYNY. W minioną sobotę po raz drugi w Parku Leśnym w Leszczynach odbył się Jarmark Wielkanocny. I choć aura była niezbyt przyjazna to nie wystraszyła mieszkańców, którzy bardzo licznie odwiedzili imprezę. Nie zawiodły też panie z ośmiu kół gospodyń wiejskich, które przez kilka dni szykowały słodkości i świąteczne przysmaki, by przygotować niesamowitą ucztę. Rozstawione w parku stoły uginały się od kulinarnych „cudów”. Baby, babki, babeczki, mazurki, kopy, kołocze, fantazyjne kanapki, kiełbasy, szynki, pasztety, klopsiki, śledzie, sałatki –takimi wspaniałościami mogli się zajadać mieszkańcy. Nie zabrakło oczywiście też tego, co podczas Wielkanocy najważniejsze – jajek w najróżniejszych odsłonach z majonezem, majerankiem, faszerowanych, były nawet galaretki w kształcie jajek. Wszystko przepyszne. Za tak niezwykłą ucztę mieszkańcy podziękowali paniom w konkursie na najsmaczniejszą potrawę. Oddano blisko tysiąc głosów, a po ich przeliczeniu zwyciężyła kopa z Palowic, drugie miejsce zdobyła kopa ze Szczejkowic a trzecie pasztet z Bełku. – Tradycyjnie nasze gospodynie zaprezentowały swoje niesamowite talenty i pomysłowość. Przygotowały wspaniałe potrawy i dekoracje – chwalił burmistrz Wiesław Janiszewski, próbując świątecznych przysmaków. Podczas gdy dla dorosłych wielką frajdą była degustacja, dla najmłodszych atrakcją było szukanie czekoladowego zajączka, konkurs plastyczny oraz „jajcowanie” czyli malowanie twarzy w „świąteczne barwy”. Podczas jarmarku można było kupić niepowtarzalne ozdoby świąteczne wykonane przez podopiecznych WTZ oraz posłuchać występów przygotowanych przez leszczyńskie przedszkolaki i dzieci z miejscowych szkół. Kto w sobotę nie odwiedził gminnego jarmarku, ma czego żałować.
Pasztet - Marta Domin z KGW w Dębieńsku
Składniki: 0,5 kg łopatki, 0,5 kg boczku świeżego, 25 dkg wątroby wieprzowej, 1 bułka, 5 jajek, warzywa – marchewka, pietruszka, seler, przyprawy.
Wykonanie: mięso, boczek, warzywa włożyć do garnka i dusić aż do miękkości (pod koniec gotowania dodać wątrobę). Po ugotowaniu wszystko razem zmielić. Dodać namoczoną bułkę, wbić jajka, dodać przyprawy (do smaku). Całość wymieszać i wyłożyć do formy. Piec w piecu godzinę w temperaturze 175 stopni C.
Boczek faszerowany - Jadwiga Gembalczyk z KGW w Palowicach
Składniki: płat surowego boczku (1 kg)
Składniki na farsz: kawałek boczku wędzonego, kawałek mięsa, 1 papryka, zielona cebulka, pieprz, musztarda. Boczek wędzony i mięso dobrze zmielić. Dodać do tego pokrojone paprykę i zieloną cebulkę. Doprawić pieprzem, solą i musztardą. Całość dobrze wymieszać.
Wykonanie rolady: na płat surowego boczku rozłożyć zrobiony farsz i zawinąć w roladę. Roladę dobrze zawiązać nicią. Włożyć do brytfanny (przedtem roztopić trochę margaryny) i piec 1,5 godziny (co jakiś czas przewracać roladę w brytfannie).
Klopsiki z grzybami lub serem - Maria Mazur z KGW w Przegędzy
Składniki: 1 kg mięsa mielonego, vegeta, pieprz, sól, magi, 1 bułka, 1 jajko, 30 dkg pieczarek, 30 dkg sera żółtego, bułka tarta.
Wykonanie: Do mięsa mielonego dołożyć pieczarki, które wcześniej należy usmażyć z cebulką na maśle (robiąc klopsiki z serem – zamiast grzybów do mielonego dodajemy żółty ser starty na tarce na grubych oczkach). Następnie wbijamy jajko, dodajemy namoczoną (odciśniętą z wody) bułkę i wyrabiamy. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, vegetę, magi – do smaku. Całość mieszamy, formujemy w kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni w oleju.
Biała kiełbasa (2 kg) - Wanda Rybka z KGW w Bełku
Składniki: 0,7 kg świeżego boczku, 1,3 kg łopatki lub szynki oraz przyprawy – majeranek, sól peklowa, kolendra, czosnek, pieprz grubo zmielony, gorczyca i jelita do kiełbasy (naturalne).
Wykonanie: boczek i mięso (szynka lub łopatka) zmielić dwa razy. Następnie dodać przyprawy – ilość przypraw do smaku. Wszystko bardzo dobrze wyrobić. Potem kiełbasę nadziewać w jelita. Nie wędzić.
Śledzie pod pierzynką - Celina Bluszcz z KGW w Czuchowie
Składniki: śledzie w oleju (ok. 1 kg), cebula, pietruszka, marchewka, ziemniaki, 8 jajek, majonez, musztarda, pieprz, sól.
Wykonanie: śledzie pokroić w cienkie paski, cebulę posiekać, warzywa ugotować i potrzeć na tarce (grube oczka), jajka ugotować i rozdzielić białka od żółtek. Każdy ze składników osobno doprawić do smaku. Do miski układać warstwami. Na sam dół wyłożyć śledzie, następnie nałożyć (przesmarować) musztardę, posypać cebulą, potem warstwę pietruszki i ziemniaków, dalej nałożyć warstwę marchewki, na marchewkę wyłożyć warstwę posiekanych białek, na białka położyć warstwę majonezu, na majonez rozłożyć żółtka. Każdą warstwę po położeniu należy docisnąć.
Małgorzata Sarapkiewicz