Przegląd teatrów dziecięcych „Scenka”
W Domu Kultury w Rybniku–Niewiadomiu zakończył się IX Przegląd Teatrów Dziecięcych „Scenka”. Udział w przeglądzie wzięło 25 zespołów i wykonawców (ok. 350 dzieci) min. z Bielska– Białej, Będzina, Czerwionki, Jastrzębia , Gliwic, Krakowa, Radlina, Pszowa, Turzy Śl., Świerklan, Jejkowic i Rybnika.
Jury w składzie: Grzegorz Stanisławiak, aktor „Teatru Własnego”, Katarzyna Chwałek, instruktor teatralny z Rydułtowskiego Centrum Kultury oraz Janusz Majewski, animator kultury, założyciel i reżyser Studia Teatralnego oceniało spektakle przez dwa dni.
Najlepszym spektaklem przeglądu i jednocześnie najlepszym zespołem jurorzy okrzyknęli „Złotą rybkę” w wykonaniu zespołu „Siódemeczka” z przedszkola nr 7 w Czerwionce–Leszczynach. W kategorii klasy I–III szkoły podstawowej, I miejsce zdobył zespół „Asy z III klasy” za spektakl „Czerwone kapturki”. W kategorii klasy IV– VI szkoły podstawowej podział nagród jest następujący: I miejsce: zespół „Kurtynka” z Turzy Śl. za spektakl „Awantura w muzeum”; II miejsce: zespół „Bengaku” z Czańca za spektakl „To tylko ja”; III miejsce: „Koło Teatralne” ze Szkoły Podstawowej nr 18 w Gliwicach za spektakl „Ach, jak cudowna jest Panama”.
Najlepsi aktorzy przeglądu otrzymali nagrody „Scenoludka”: Paweł Kapłon za rolę wilka w spektaklu „Czerwone kapturki” i Gabriela Hanzlik za rolę Euzebii w spektaklu „To tylko ja”. Uroczystemu ogłoszeniu wyników towarzyszył spektakl „Za ósmą górą”. Do 4 kwietnia w holu DK w Niewiadomiu oglądać można wystawę afiszy i plakatów do dziecięcych spektakli teatrów „Ateneum”, „Rabcio”, Teatru Dzieci Zagłębia.
(opr.pm)