Olek Krupa z nagrodą w dziedzinie kultury
Przed rybnicką premierą „Zemsty” w wydaniu Teatru STU prezydent miasta, Adam Fudali, wręczył trzem zasłużonym rybniczanom nagrody za wybitne osiągnięcia w dziedzinie kultury. W tym roku uhonorowani zostali Aleksander Krupa, Zenon Keller i Michał Marcol.
Olek Krupa – wybitny aktor, znany m.in. z współpracy z najlepszymi holywoodzkmi reżyserami – jest jednym z tych artystów, którzy Rybnik promują daleko poza granicami naszego kraju, nic więc dziwnego, iż pobyt aktora w rodzinnym mieście (Krupa zagrał w obydwu spektaklach podczas Dni Teatru STU w Rybniku) był okazją dla wręczenia mu nagrody. – Jestem wzruszony i zaszczycony. Jest to dla mnie jedno z tych szczególnych wydarzeń. Po trzydziestu latach wróciłem grać w języku ojczystym w Teatrze STU, proszę więc o wyrozumiałość i życzliwość – mówił jeszcze przed spektaklem Krupa.
Nagrodami uhonorowano także Zenona Kellera – rybnickiego dokumentalistę, redaktora i fotografa oraz Michała Marcola, jednego z najwybitniejszych przedstawicieli rybnickich muzyków młodego pokolenia. – Ta nagroda jest dla mnie naprawdę wielkim wyróżnieniem i czuję się zaszczycony, będąc tutaj z państewem – przyznał wzruszony artysta. Nagroda za osiągnięcia w dziedzinie kultury ustanowiona została w 2008 roku uchwałą rybnickiej rady miasta.
(mark)