Promują zdrowe żywienie po europejsku
Dzień zdrowego żywienia przed wycieczką do Hiszpanii.
JEJKOWICE. W ramach programu Comenius uczniowie Gimnazjum im. Adama Mickiewicza zorganizowali w szkole dzień zdrowego żywienia, podczas którego samodzielnie przygotowali potrawy i zaprezentowali je komisji konkursowej.
Szkoła w październiku ubiegłego roku nawiązała współpracę z placówkami z Włoch i Hiszpanii. W ramach projektu przeprowadzono już szereg zajęć plastycznych i artystycznych, a teraz przyszedł czas na promowanie zdrowego żywienia przez jego zaprezentowanie. – Byliśmy na igraszkach kulinarnych w Zespole Szkół Ekonomiczno–Usługowych w Rybniku i to troszeczkę nam podpowiedziało w jaki sposób promować wśród dzieci akcję zdrowego odżywiania. Dzieci zobaczyły robienie kanapek, koktajli oraz co istotne, także dekorowanie stołu – relacjonuje Barbara Kondrot, koordynator projektu. 23 kwietnia w gimnazjum odbył się dzień promocji zdrowego żywienia. Uczniowie najpierw odpowiedzieli na testowe pytania, a później sami przygotowali zdrowe potrawy i napoje. Każda klasa miała do dyspozycji jeden stolik, który należało zagospodarować i pięknie przystroić. Potrawy oprócz walorów smakowych i estetycznych musiały po prostu być zdrowe. Na stołach pojawiły się m.in. potrawki z kurczaka, sałatki, naleśniki ze szpinakiem i na słodko, owocowe koreczki, oraz pełnoziarniste ciastka. – Przygotowałyśmy danie z brokułami, maczane w sosie czosnkowym. Jest też sałatka owocowa, kanapki z warzywami, a także koreczki i sok z marchwi. Same witaminy – informowały komisję konkursową Marta Buczel i Martyna Łyżwińska z klasy 2a. Komisja oceniająca była zachwycona potrawami i pięknie udekorowanymi stołami. W najbliższym czasie 11 uczniów z Jejkowic uda się w podróż do Hiszpanii, gdzie spotkają się z młodzieżą z dwóch pozostałych placówek uczestniczących w projekcie. – 5 maja wylatujemy do Hiszpanii. Mamy na razie pewne obawy, bo linie lotnicze Iberia ogłosiły strajk, a nas czeka przelot wewnętrzny. Jesteśmy jednak dobrej myśli. Człowiek musi wszystkiego spróbować, aby być bogatszym o nowe doświadczenia. Lecimy do miejscowości La Coruna. Tam szkoła z Hiszpanii będzie gościć nas i Włochów. Z nami leci 11 uczniów klas trzecich. Dzieci zabierają z sobą prezentacje multimedialne dotyczące kuchni polskiej i śląskiej. Na miejscu mają przygotować plakaty dotyczące zdrowego odżywiania oraz promujące nasze regionalne potrawy – mówi Barbara Kondrot. Uczniowie kilka tygodni przed wyjazdem otrzymali adresy mejlowe rówieśników z Hiszpanii, u których będą przebywać, przez co młodzież już nawiązała kontakt, który ma zaowocować po przylocie.
(ska)