Gotują zapomniane potrawy
We wtorek i czwartek 24 i 26 kwietnia odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne zorganizowane przez gospodynie w ramach konkursu stowarzyszenia Lyskor. Panie zaprosiły młodzież do wspólnego gotowania.
NOWA WIEŚ, PSTRĄŻNA. Zajęcia w Nowej Wsi odbyły się w budynku świetlicy, który dysponuje ogólnodostępną kuchnią. Jako, że warsztaty kulinarne prowadzone były w tym miejscu już nie raz, także teraz panie z sołectwa postanowiły upichcić coś smacznego z młodzieżą. Tym razem podczas warsztatów przygotowane zostały rosół z ajlatym, czyli jajecznym lanym ciastem, ciasteczka z marmoladą zwane szplitrami oraz hit dnia, czyli kotlety według przepisu Bartka – wychowanka świetlicy. Do zrobienia kotletów potrzebne były gotowane ziemniaki, drobno pokrojona i podsmażona kiełbasa oraz suche wafle. Z ziemniaków po ugotowaniu trzeba było zrobić puree i połączyć z kiełbasą. Taką masę trzeba było położyć na wafelku, który pod wpływem ciepła zmiękł. Należało uformować wałek otoczony wafelkiem, który trzeba było pociąć na plastry. Te plastry uczestnicy warsztatów panierowali w jajku i tartej bułce, po czym wrzucili na patelnię. – Jak widać, czasem z tanich produktów można stworzyć coś naprawdę pysznego – komentowała Weronika Kokot, wychowawczyni świetlicy. Po wspólnym gotowaniu z gospodyniami z Nowej Wsi, wszyscy usiedli do suto zastawionego stołu. Kolejne warsztaty w ramach grantu otrzymanego z Lyskoru odbyły się w Pstrążnej. Tam panie z KGW przygotowały szołdrę śląską, czyli ciasto drożdżowe pieczone z kiełbasą oraz rogaliki serowe. W konkursie Lyskoru wygrały także koła gospodyń z Pogrzebienia, Kobyli, Rzuchowa i Bogunic, gdzie warsztaty przeprowadzone zostaną w najbliższym czasie.
Szymon Kamczyk