Ogrodnicy z osiedli poszukiwani!
Kolejny raz Rybnicka Spółdzielnia Mieszkaniowa zaprosiła swoich lokatorów do pielęgnowania wszystkich ostoi zieleni wśród osiedlowych betonów. Najlepsi pasjonaci ogrodnictwa zostaną nagrodzeni.
Konkurs organizowany jest corocznie, w tym roku przewidziano jednak kilka zmian. Komisja nie ocenia balkonów, a nagrody przyznane zostaną za 1. 2. i 3. miejsce w danej kategorii. – Celem konkursu jest zachęcenie mieszkańców do dbania o tereny zielone wokół miejsca zamieszkania oraz rozwijanie wrażliwości na estetykę swojego otoczenia. Mile widziane będą też akcenty związane z jubileuszem 55-lecia spółdzielni. Przedmiotem konkursu jest ocena najładniej zagospodarowanego, zadbanego i ukwieconego otoczenia wokół budynków – mówi Maria Polanecka-Nabagło z RSM. Konkurs potrwa do końca sierpnia, a w tym czasie komisja konkursowa odwiedzi, oceni i sfotografuje wszystkie zgłoszone do konkursu miejsca. Niektórzy mieszkańcy osiedli słyną ze swojego zaangażowania w pielęgnację zieleni. Należy do nich m.in. Jerzy Nowak z ul. Grunwaldzkiej, którego pasją są rabaty za blokiem mieszkalnym. – Kilka lat temu odwiedziła mnie ze swoim programem „Maja w ogrodzie” pani Maja Popielarska. Spotkanie było bardzo ciekawe, a pani Maja była zaciekawiona moją pracą. Lubię to i staram się jak najlepiej zorganizować mój teren przy budynku – mówi pan Jerzy, który co roku jest laureatem konkursu RSM i nie tylko. Pan Nowak jest w trakcie tworzenia napisu na 55-lecie przy siedzibie RSM i zajmuje się także skwerem przy kościele ojców franciszkanów. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 31 lipca.
(ska)