Zdobywa medale mimo niepełnosprawności
ŚWIERKLANY. Niepozorna i skromna mieszkanka gminy Karolina Staniucha wróciła niedawno z kolejnymi medalami z XII Regionalnego Mityngu Olimpiad Specjalnych w Jeździe Szybkiej na Rolkach, który odbył się w Jastrzębiu Zdroju.
Przygoda Karoliny ze sportem rozpoczęła się, kiedy uczęszczała jeszcze do Specjalnej Szkoły Podstawowej w Rybniku. – Podczas ferii zimowych organizowane były zajęcia w ramach „Zimy w mieście”. Dzieci chodziły na lodowisko. Wtedy pierwszy raz stanęła na łyżwach w Pszowie. Później zainteresowały ją także oprócz łyżew i wrotek biegi przełajowe, w których również zdobyła szereg medali. Tak rozpoczęła się pasja, która dziś przynosi efekty – wspomina Maria Kwiatkowska–Staniucha, babcia Karoliny oraz członek powiatowej rady ds. osób niepełnosprawnych. Obecnie trenerami Karoliny są Małgorzata Lazar i Jarosław Gilga. 19–letnia mieszkanka Świerklan może poszczycić się wieloma medalami nie tylko zdobytymi w kraju, ale także za granicą. – Dzięki sportowi udało mi się zwiedzić USA, Grecję, Holandię. Najlepiej wspominam Grecję, za ciepły klimat i piękne plaże – zapewnia Karolina Staniucha. W tym roku olimpijka zdobyła również złoto na mistrzostwach w Holandii. – Praktycznie z każdych zawodów udaje się jej przywieźć złoto, srebro. W jej przypadku jest to ogromna pasja, która przekłada się na konkretne efekty. Za zdobycie medali wyrazy uznania przekazały jej władze naszej gminy oraz Rybnika, a także pierwsza dama Anna Komorowska w Warszawie – mówi pani Maria. Ulubionymi dyscyplinami Karoliny są łyżwiarstwo szybkie i wrotkarstwo, które stale rozwija. Karolina jest uczennicą Zespołu Szkół nr 6 w Rybniku, gdzie uczy się w szkole specjalnej przysposobiającej do zawodów ogrodnika, kucharza i szwaczki. – Ciężko mi wybrać konkretny zawód, bo każdy mi się podoba na swój sposób. Sport bardzo mi się podoba i chciałabym zdobywać same złote medale. Nie zawsze jednak można wygrywać, czasem zdarza się czwarte miejsce – podsumowuje Karolina, przygotowując się do kolejnych zmagań.
Szymon Kamczyk