Prawnik radzi
Michał Jarmundowicz, Kancelaria Adwokacka, ul. Wodzisławska 75, 44-200 Rybnik, telefon 606 645 495.
Masz wątpliwości, szukasz pomocy? Tylko u nas porady prawnika za darmo!
Napisz na tr@nowiny.pl
Witam, dwa lata temu zrobiłem darowiznę mojego mieszkania na syna. Rok temu syn wyjechał do Anglii do pracy i od tego czasu nie utrzymuje ze mną żadnego kontaktu. Nie interesuje się też darowanym mieszkaniem. Wszystkie rachunki opłacam ja, mimo iż od dwóch lat tam nie zamieszkuję. Czy można wycofać umowę darowizny?
Tomasz z Raciborza
ODPOWIEDŹ
Odwołanie darowizny możliwe jest w ściśle określonych przez Kodeks cywilny sytuacjach. Najczęstszą przyczyną odwołania umowy darowizny jest rażąca niewdzięczność obdarowanego w stosunku do darczyńcy (art. 898 k.c.) Odwołanie darowizny możliwe jest również w przypadku gdy darczyńca popadł w niedostatek ale tylko w sytuacji, gdy zawarto już umowę o darowiznę, lecz nie została ona jeszcze wykonana. Jeżeli pozwala na to przedmiot darowizny darczyńca może również odwołać darowiznę w części, która pozwoli mu na usunięcie stanu niedostatku. Należy pamiętać, że po wykonaniu darowizny darczyńca będący w niedostatku nie będzie miał podstaw do jej odwołania, w tej sytuacji jedynym możliwym rozwiązaniem jest żądanie od obdarowanego środków utrzymania.
Uprawnienie do odwołania darowizny wygasa z upływem 1 roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. Zatem próba odwołania darowizny po przekroczeniu tego terminu nie wywoła żadnych skutków. Aby odwołać darowiznę należy złożyć pisemne oświadczenie woli oraz przesłać je do osoby obdarowanej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W przypadku gdyby osoba obdarowana nie chciała oddać uzyskanej korzyści będziemy musieli wytoczyć postępowanie sądowe o odwołanie darowizny.