Mam zawód, mam pracę
Celem projektu „Mam zawód – mam pracę w regionie”, realizowanego w okresie styczeń 2012 – sierpień 2013 jest podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego.
Projekt realizowany przez Samorząd Województwa w partnerstwie z gminami i powiatami województwa śląskiego skierowany jest do uczniów szkół zawodowych.
W ramach projektu uczniowie skorzystać mogą z warsztatów w zakresie doradztwa grupowego, indywidualnych konsultacji, kursów zawodowych i staży, wizyt studyjnych, zajęć wyrównawczych i rozwijających, a także platformy e-learningowej – https://ematura.eduportal.pl/Login.aspx.
Projekt zakłada m.in. organizację grupowego i indywidualnego doradztwa zawodowego, podnoszącego świadomość i umiejętność planowania ścieżki kariery i poruszania się na rynku pracy, umożliwienie uczniom udziału w stażach, praktykach oraz kursach, zwiększających ich kwalifikacje zawodowe, doposażenie w materiały dydaktyczne każdej ze szkół oraz doposażenie pracowni w szkołach kształcących w kierunkach zgodnych z Regionalną Strategią Innowacji.
(pm)
Szkoły objęte projektem, prowadzone przez Miasto Rybnik:
- w Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych (koordynator – Ewa Kuczyńska-Tomiło)
- w Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych (koordynator Joanna Liszka)
- w Zespół Szkół Technicznych (koordynator Grażyna Kohut)
- w Zespół Szkół Budowlanych (koordynator Katarzyna Wróbel)
- w Zespól Szkół nr 5 (koordynator Bożena Romańska)
- w Zespół Szkół nr 6 (koordynator Sabina Kuźnik)
REKRUTACJA: do 5 października