Czas na bania
Felieton Remigiusza Rączki.
Witejcie roztomii Ludkowie.
Ni mocie pojyncio jak jo je rod, że w końcu prziszli my po rozum do gowy i wracomy sie nazod do tego co nasze i tradycyjne. Ale tak po prowdzie, troszka pomogła nom w tym ta moda, kiero prziszła drek aż z Ameryki na banie. Jedni wyciepujom tyn środek i styrkajom tam świyczka, keby im to piyknie wyglondało, inksi dowajom przed dźwiyrze z chałupy, a jo wola bania zjeś. Bo jo pierońsko zdrowo, ale o tym zaro byda kludzić dali.
Drugo połowica października, to już je czas, że cza z pola sraniać banie, bo mroz może sieknonć i bydzie z banie dżist. A rychtyk by było szkoda. Słyszołech też łostatnio o bani kiero wożyła 6 cyntow i wygrało konkurs na nojwiynkszo bania w Polsce.
Kochani Ludkowie jak se tak nikiedy siedza, to se myśla, że te nasze omy były pierońsko mondre, a przeca sztudyjow ni miały pokończonych. Wiedziały co je dobre i zdrowe i poradziły to jeszcze przirychtować. Tak też było z baniom. Dobry kompot z banie, zupa czy placki- tego szło pokosztować u naszym om.
Ale nie wiym, czy wiycie, że bania mo mało kaloryji (to je informacjo do szlangierow, kiere wszyskigo bojom sie jeś, żeby yno nie srubnyć), je zdrowo, a nojbardzi, to te pecki. Pecki cza yno posuszyć i idzie ich chrupać – chopy radza wom, bo je to przeciw prostacie, skiż tego, że je tam dużo cynku. No a kompot z banie możecie se dać abo do krałzy, abo uważić na świyżo. Yno, żeby to szmakowało, cza tam dać grzebyczkow, skurzice, wanilie, octu, cukru i wtedy mucha niy siodo, co to tak szmakuje. Kompot musi woniać prziprawami i być lekko pokwaskowaty. Wożcie bania, a bydziecie zdrowi jak łania.
Udanego parszczynio i zaprawianio. Pyrsk!
Słowniczek dlo bajtli:
Sraniać – chować
Dżist – papka
Szlangiera – szczupła osoba
Pecki – pestki
Grzebyczki – goździki
Skurzica – cynamon
parszczyć – gotować
zaprawiać – robić weki