Grzyby mogą zabić
W Polsce jest około 200 odmian grzybów trujących, co stanowi 5% wszystkich grzybów rosnących. W związku z tym rocznie dochodzi do niespełna tysiąca zatruć ciężkich. Grzyby rocznie zabijają aż 20–80 osób. Stanowi to poważnie niebezpieczeństwo w okresie jesiennym, kiedy grzybów jest najwięcej.
Do zatruć dochodzi przez spożycie. Spowodowane jest to zaliczeniem grzyba trującego do jadalnych lub spożywanie grzybów nieznanych. Zatrucia mogą także spowodować grzyby źle przyrządzone lub nieświeże. Czasami dochodzi do zatruć w skutek szczególnej wrażliwości na grzyby jadalne. Objawy wskazujące na zatrucie neuryną (to substancja toksyczna w grzybach) występują w ciągu pierwszych 6–12 godzin od spożycia, są jednak znane zatrucia ujawnione po 48 godzinach. Objawami zatrucia są: bóle brzucha, nudności i wymioty, biegunki – dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zaburzenia psychoneurologiczne mogą objawiać się rozszerzeniem źrenic, zawrotami głowy, oszołomieniem, omamami wzrokowymi oraz słuchowymi. Postępowanie pierwszej pomocy w sytuacji zatrucia grzybami polega na tym samym bez względu na nasilenie dolegliwości czy rodzaj wywołanych objawów. Polegać ma na sprowokowaniu wymiotów (nawet kilka godzin po spożyciu), zabezpieczeniu wymiocin, zabezpieczeniu dania z grzybów lub grzybów surowych (do analizy toksyn), można pomóc w przyjęciu węgla aktywowanego oraz wezwać ambulans. Oczywiście nieustannie należy kontrolować czynności życiowe oraz zbierać wywiad od osoby poszkodowanej. W razie rozpoznania zatrzymania krążenia należy wdrożyć działania resuscytacyjne (uciskanie klatki piersiowej oraz prowadzenie oddechów ratowniczych).
Każda osoba spożywająca potrawę z grzybów, którymi zatruła się inna osoba koniecznie musi być skonsultowana przez lekarza. Żadna „domowa” metoda rozpoznawania grzybów trujących nie jest wiarygodna!
Dawid Kazaniecki
Dawid Kazaniecki – ratownik medyczny oraz instruktor pierwszej pomocy. Szczegółowe informacje na temat kursów można znaleźć pod adresem www.kursypp.republika.pl oraz numerem tel. 502-085-190 lub wysłać e-mail na adres kursy.kazaniecki@gmail.com