Za rok ruszy budowa nowego przedszkola
Miasto w końcu dokonało dużego kroku w kierunku maksymalnego zniwelowania problemu przepełnionych przedszkoli. W 2014 ruszy budowa nowej placówki dla maluchów – w dzielnicy Popielów.
Przedszkole powstanie przy istniejącej już Szkole Podstawowej nr 24 w Rybniku – Popielowie. Według planów, miejsce ma tam znaleźć 120 dzieci. To sporo, a biorąc pod uwagę coroczne ruchy prezydenta Fudalego w kierunku otwierania dodatkowych oddziałów, może w końcu uda się przezwyciężyć impas i wszystkie rybnickie dzieci znajdą miejsca w przedszkolach.
Na dziś sytuacja wciąż nie wygląda różowo. Ponad 300 maluchów wciąż pozostaje w domach. Choć to i tak liczba o połowę niemal mniejsza niż przewidywano zaraz po zakończeniu rekrutacji do placówek. Wtedy liczba ta sięgała ponad 620. – Podjąłem decyzję, będziemy otwierać 15 nowych oddziałów, dzięki czemu liczba dzieci, które nie dostały się do przedszkoli spadła o połowę – powiedział włodarz Rybnika.
Czy jednak zdaniem Fudalego nowe przedszkole w Popielowie rozładuje obecną sytuację? – Mam nadzieję, że tak się stanie. Udało się pozyskać dofinansowanie na te 15 otwartych przeze mnie oddziałów dodatkowych, więc jesteśmy szczęśliwi – mówi prezydent Rybnika.
Szkoła Podstawowa nr 24 wkrótce zostanie przekształcona w zespół szkolno-przedszkolny, nie wiadomo jednak na razie, ile to przedsięwzięcie będzie kosztowało. – Budowa ruszy na wiosnę przyszłego roku. Środku na projekt techniczny zostały już zabezpieczone, liczymy się z tym, że będziemy musieli także wykupić tam kawałek terenu, by stworzyć lepszy dojazd do placówki – kończy Fudali.
(mark)