Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 32 (352) Data wydania: 06.08.13

Podczas upału biegnij z zakupami do domu

Za wysokimi temperaturami można przepadać lub nie, jednak z pewnością lubią je różnego rodzaju mikroby i bakterie obecne na żywności. Na sklepowych półkach i w reklamówkach klientów, podczas upału znajdują idealne warunki do rozwoju. Część z nich jest groźna i może sprawić, że urlop spędzimy w toalecie, a w najgorszym przypadku na szpitalnym łóżku.

Halo, nieświeży hamburger

Upalne dni to okres wzmożonej pracy dla inspektorów sanepidu. W powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych telefony grzeją się do czerwoności, dodatkowo podnosząc temperaturę. Tematy najróżniejsze. Część z nich jest stała i dotyczy brudu w lokalach gastronomicznych innych sensacji po zjedzeniu jakiejś potrawy. Inne to tematy typowo „letnie”, a więc psujące się mięso  czy nabiał poza lodówką. – Sprawdzamy w zasadzie wszystko, łącznie z anonimowymi zgłoszeniami,  a więc pracy jest mnóstwo – przyznaje Barbara Orzechowska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wodzisławiu Śląskim.

Gronkowiec w bakaliowych

Doświadczony inspektor już po kilku zdaniach jest w stanie ocenić czy zgłoszenie może być rzeczywiście groźne. – Jest pewna grupa produktów, która niesie ze sobą realne niebezpieczeństwo dla zdrowia, a upał dodatkowo przyśpiesza ich psucie – przyznaje Beata Kempa z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach.  Na celowniku znajdują się więc między innymi nabiał, mięso, jaja i kurczaki. Te ostatnie to idealne miejsce rozwoju pałeczek salmonelli. Na sklepowych półkach strach sieją również lody. Połączenie cukru i mleka to idealne miejsce rozwoju gronkowca. – Warto sprawdzić jak wygląda powierzchnia lodów. Jeśli inaczej niż przewidział producent, zachodzi duże prawdopodobieństwo, że produkt się rozmroził i został ponownie zamrożony. Takich produktów nie należy spożywać. Aby żywność była bezpieczna nie należy przerywać tak zwanego łańcucha mrożenia. Z takimi produktami powinniśmy szybko iść do domu i schować je do zamrażarki jeśli nie zamierzamy ich od razu przyrządzać – wyjaśnia Beata Kempa.

Ludzie nie chorują

Na szczęście w regionie kontrola jest na tyle skuteczne, że od lat nie odnotowano żadnego zbiorowego zatrucia. – Poza działaniami już wcześniej zaplanowanymi, czyli kontrolami kompleksowymi i tematycznymi, sprawdzamy również sygnały od mieszkańców. Normą jest, że w sezonie letnim jest ich więcej co wiąże się z wysokimi temperaturami i wątpliwościami konsumentów dotyczącymi  najczęściej  jakości żywności. Staramy się na bieżąco sprawdzać każdy taki sygnał. Do tej pory na terenie działania naszej stacji nie odnotowaliśmy żadnego przypadku zatrucia pokarmowego zbiorowego – wyjaśnia Magdalena Janota z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rybniku. W każdym przypadku inspektorzy starają się jak najszybciej dotrzeć do wskazanego sklepu, aby sprawdzić podejrzany towar.

Markety lepiej mrożą

Co ciekawe z upałami łatwiej wygrać większym marketom. – Z racji lepszego sprzętu, dużych chłodni i klimatyzowanych hal łatwiej jest im przechowywać takie produkty – przyznaje Barbara Orzechowska, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wodzisławiu Śląskim. To potwierdza się również w wynikach kontroli. Większość zgłoszeń od mieszkańców dotyczy małych lokali gastronomicznych oraz niewielkich sklepów spożywczych. Klienci skarżą się na brud i  żywność po terminie przydatności do spożycia. – Na szczęście w tym roku nie odnotowaliśmy takich zgłoszeń jak w ubiegłym roku, kiedy ktoś podczas upałów sprzedawał wędliny na targowisku bez urządzeń chłodniczych. – Odbieramy sporo zgłoszeń od mieszkańców. Ciężko powiedzieć, czy jest to spowodowane upałem czy też większą ilością wolnego czasu jakim dysponują konsumenci Z pewnością można zauważyć rosnącą świadomość ludzi jeśli chodzi o prawidłowe postępowanie z żywnością – dodaje.

Zajrzyj do siatki

Pracownicy sanepidu przypominają o tzw. krzyżowym skażeniu żywności. Za skomplikowaną nazwą kryje się nieprawidłowo spakowana torba z zakupami. – Nie bez powodu nasi pracownicy pilnują, aby kurczaki leżały w innej ladzie niż np. wędliny – mówi Maria Dengel z działu epidemiologicznego Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Raciborzu. Kurczaki to najczęstsze źródło zatruć salmonellą wśród mięs. – Pałeczki salmonelli stwierdzano podczas badań nawet w odcieku z kurczaków. Jeśli w sklepie włożymy takiego kurczaka pomiędzy warzywa czy pieczywo, to możemy skazić inne produkty z naszej siatki. Nic nam nie da mycie kurczaka przed przyrządzeniem, jeśli pałeczki salmonelli zostaną przeniesione na inne produkty – tłumaczy.

Tatar na bok

Jak się bronić przed zatruciami? – Mądrze pakować produkty i po zakupach jak najszybciej kierować się z nimi do domu. Niedopuszczalne jest długie chodzenie z łatwo psującymi się produktami podczas upału – tłumaczy Beata Kempa z WSSE w Katowicach. Najlepiej na czas upałów zmienić również przyzwyczajenia żywieniowe. – Gotujmy mało, a częściej, aby nic nie stało w cieple. Produkty szybko kisną podczas takich upałów. Lepiej nie spożywać potraw, które nie przeszły odpowiedniej obróbki termiczej. Na bok powinny pójść tatary, czy lekko ścięte jajecznice. Odradzam również popularne śląskiej „szpajzy” na surowych jajkach – przestrzega Maria Dengel.

Adrian Czarnota