Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 38 (358) Data wydania: 17.09.13

Warto patrzeć pod nogi

Grzybiarze już z pierwszymi dniami września wyruszyli w las. Nie bez powodu. Także do naszej redakcji docierają informacje i zdjęcia czytelników, dokumentujące tegoroczny wysyp prawdziwków. Podpowiadamy, które warto włożyć do koszyka.

Na grzyby warto wybrać się rankiem. Wtedy mamy większą szansę, bo prawdopodobnie nikt jeszcze tędy nie chodził. Prawdziwy grzybiarz musi zaopatrzyć się w koszyk, mały nożyk i kij do odsuwania zarośli. Przyda się także nakrycie głowy i spray na komary i kleszcze. – Dochodzą do nas informacje o pojawieniu się w tym roku dużej ilości borowików i podgrzybków, choć nie jest to jeszcze taka kumulacja jak w ubiegłym roku. Sami zresztą trafiamy na te grzyby podczas pracy w lesie – informuje Janusz Fidyk, szef Nadleśnictwa Rybnik. Sprawdziliśmy i faktycznie, grzyby są, ale nie tylko borowiki i podgrzybki. Te pierwsze spotkamy na nieco kwaśniejszych glebach, często na skraju lasu w towarzystwie dębów. Podgrzybki brunatne i zajęcze lubią natomiast towarzystwo sosen i nieco wilgotniejsze tereny. Pojawiły się również maślaki, nawet w przydomowych ogródkach, również przy sosnach i modrzewiach. Na łąkach możemy natknąć się na czubajki kanie, których kapelusze są jadalne, a do tego bardzo smaczne. Warto jednak zajrzeć do atlasu, aby nie pomylić ich z muchomorem sromotnikowym. Zarówno w lesie, jak i na łąkach, z reguły zawsze wraz z brzozami, możemy natknąć się na koźlarze. Najbardziej doceniane przez grzybiarzy są te czerwone i babki, choć w tym roku jeszcze nie ma ich zbyt wiele. Aby mieć pewność, że zebrane przez nas grzyby są jadalne, można wybrać się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rybniku, gdzie grzyboznawca sprawdzi nasze znalezisko. Kiedy jednak lenistwo da się nam we znaki, możemy po prostu kupić sobie grzyby. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy sprzedawca posiada atest. Sprzedaż grzybów bez atestu jest nielegalna, a sanepid może nałożyć mandat. Przy kupowaniu dobrze również sprawdzić, czy grzybki nie są robaczywe, bo może się okazać, że w końcu wylądują w śmietniku. Najważniejsze jest jednak bezpieczeństwo, więc ani nie zbierajmy, ani nie kupujmy grzybów, co do których nie mamy pewności.

(ska)


Jak zamarynować grzyby?

Potrzebne będą: Grzyby leśne, ok. 250ml octu, ok. 0,5 l wody, ok. 5-8 łyżek cukru, 2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, marchewka surowa, cebula, odrobina pieprzu.

Aby przygotować zalewę, do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, wodę (0,5l) i sól. Na małym ogniu gotujemy do wrzenia. Cebulę i marchewkę kroimy w paski i wrzucamy do słoika wraz z liściem laurowym, kilkoma kulkami ziela angielskiego i odrobiną gorczycy. Grzyby czyścimy z ziemi i liści, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy do wrzenia. Po ugotowaniu grzyby wkładamy do słoika i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiki pasteryzujemy.