Wiedza i smakołyki szły ze sobą w parze
NOWA WIEŚ, LYSKI. W świetlicach obchodzono tradycyjne Święto Pieczonego Kartofla. Impreza zaczęła się krótką prezentacją na temat ziemniaka – jego historii, zastosowania, wartości odżywczych.
Dzieci wykazały się dużą wiedzą na temat przepisów kulinarnych z kartoflem w roli głównej. Chętnie brały również udział w grach i konkursach takich jak: rzut ziemniakiem do celu czy obieranie ziemniaka na czas. Po wspólnych zabawach nadszedł czas na wspólną degustację ziemniaka w różnych postaciach – plackach, frytkach, sałatkach oraz pieczonych w ognisku. Kolejnym kulinarnym wydarzeniem w świetlicach był Tydzień Włoski. Pyszne pizze, makarony z przeróżnymi dodatkami, desery tirami su i panna cotta to tylko niektóre z potraw, które królowały w październiku w placówkach Świetlicy Środowiskowej w Nowej Wsi. W czasie „Tygodnia Włoskiego” dzieci podróżowały po Italii nie tylko palcem po mapie, lecz także rozsmakowały się z potrawach włoskich, poznały historię, zabytki, proste zwroty i obyczaje tego państwa. Poznaną wiedzę sprawdzały potem w różnych testach, grach i zabawach. Tydzień włoski był okazją do poszerzenia horyzontów podczas świetnej zabawy. Oba działania współfinansowane były z budżetu Województwa Śląskiego. Warto zaznaczyć, że świetlice otrzymały kolejną dotację. Tym razem do placówek trafiło 136 900 zł z budżetu województwa. Pieniądze zostaną spożytkowane m.in. na organizację czasu wolnego w świetlicach w Adamowicach i Bogunicach, projekt „Świetlica naszym domem marzeń!” oraz „Pożytecznie i z pasją – organizacja czasu wolnego w Świetlicy Środowiskowej w Pstrążnej”.
(ska)