Kącik ZUS
Beata Kopczyńska, rzecznik prasowy O/ZUS w Rybniku.
W 2012 r. ukończyłem 60 lat i zgłosiłem wniosek o emeryturę. ZUS przyznał mi świadczenie, jednak wypłata emerytury została zawieszona, bo nadal pracowałem. Jesienią chciałbym rozwiązać umowę o pracę. Czy ZUS wypłaci mi wówczas emeryturę od następnego dnia po rozwiązaniu umowy?
Janusz z Raciborza
Prawo do świadczeń określonych w ustawie emerytalnej powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa. Z tym, że jeżeli ubezpieczony pobiera zasiłek chorobowy, świadczenie rehabilitacyjne lub wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy, prawo do emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy lub renty szkoleniowej powstaje z dniem zaprzestania pobierania tego zasiłku, świadczenia lub wynagrodzenia. Nie dotyczy to jednak emerytur przyznawanych na tzw. nowych zasadach. ZUS zawiesza prawo do ustalonej emerytury jeśli emeryt kontynuuje – bez uprzedniego rozwiązania umowy o pracę – stosunek pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał go bezpośrednio przed dniem nabycia tego prawa, ustalonym w decyzji organu rentowego. Podjęcie wypłaty emerytury nastąpi od miesiąca, w którym ustanie przyczyna powodująca zawieszenie i w którym zostanie złożony wniosek wraz ze świadectwem pracy potwierdzającym rozwiązanie stosunku pracy. Jeżeli rozwiązanie umowy nastąpi z ostatnim dniem miesiąca, to wypłata może zostać podjęta dopiero od pierwszego dnia następnego miesiąca. W przypadku wcześniejszego rozwiązania umowy i złożenia wniosku w tym samym miesiącu, wypłata emerytury będzie przysługiwała już od pierwszego dnia tego miesiąca, o ile prawo do emerytury istnieje.