Nieobiektywnie: Jak księżniczka uratowała pięknego księcia
Komentarz Marka Pietrasa – Redaktora naczelnego Tygodnika Rybnickiego.
Gdy dotarły do mnie głosy, że chłopcy mają przebierać się w przedszkolach za dziewczynki, przyznam szczerze, że zbaraniałem. Gdy przeczytałem w całości „Poradnik dla nauczycieli – jak stosować zasadę równego traktowania kobiet i mężczyzn” autorstwa Anny Dzierzgowskiej, Joanny Piotrowskiej i Ewy Rutkowskiej, trochę się uspokoiłem, ale tylko trochę. W tym opracowaniu jest wiele logicznych, pewnie przydatnych tez. Niestety, są też takie, które mogą spowodować obawy wśród rodziców, co tak naprawdę czeka ich pociechy w przedszkolach. Najbardziej irytujący jest jednak 20-stronicowy wstęp, w którym autorzy zrównali z ziemią obecnie panujący system wartości. Mam tylko pytanie, dlaczego obecny ma być gorszy od tego, proponowanego przez zwolenników „gender”?
Uważam, że zawsze należy rozmawiać, że dyskusja o rolach społecznych, o równości płci jest potrzebna. Tylko czy na pewno w przedszkolu? I czy rodzice przedszkolaków powinny dowiadywać się o zmianach pocztą pantoflową, bądź np. od zdenerwowanych księży? Świat idzie do przodu, rozwija się, dlatego nie uciekniemy od zmian. Tylko uważajmy, żeby nie wylać dziecka z kąpielą. Bo zmiana polegająca na tym, że to bohaterska księżniczka ratuje pięknego księcia w wieży, a nie odwrotnie, jest zabawna, ale czy na pewno potrzeba?