Aż trzy koła z gminy jadą do teatru
DZIMIERZ. Tradycyjnie w okresie przedświątecznym w radosnej rywalizacji zmierzyły się koła gospodyń. Do etapu gminnego konkursu „Gwara śląska na wesoło”, który odbył się w remizie OSP Dzimierz, przystąpiły KGW Dzimierz, KGW Pstrążna oraz KGW Sumina.
W tym roku zmieniona została formuła zmagań. Do tej pory gospodynie w etapie gminnym zdobywały punkty za poszczególne konkurencje i po ich zsumowaniu, do wielkiego finału w Teatrze Ziemi Rybnickiej przechodziły panie z największą ilością punktów. Teraz natomiast osobno oceniana jest każda konkurencja. Panie już od kilku miesięcy prowadziły przygotowania do konkursu. Najpierw musiały ułożyć scenariusz do scenek kabaretowych o Andrzejkach oraz żniwach, a także stworzyć muzykę i słowa do ludowej przyśpiewki związanej ze żniwami i dożynkami. W przygotowania włożyć trzeba było dużo pracy, ale było warto. Lyseckie koła spotkały się na gminnych eliminacjach. Najpierw gospodynie pochwaliły się ludową przyśpiewką oraz bez śladu tremy zagrały na scenie własny kabaret o dożynkach. W tej konkurencji zwyciężyły gospodynie z Dzimierza.
Profesjonalny kabaret
Drugą konkurencją tegorocznego konkursu była scenka andrzejkowa. Panie z trzech kół, biorących udział w eliminacjach, wykazały się niezwykłą kreatywnością, choć często wykorzystane zostały podobne motywy. Licznie zgromadzona w Dzimierzu publiczność nie mogła jednak narzekać na brak rozrywki. Były dobre skecze, parodie i niedomówienia, czyli wszystko to, czego potrzebuje kabaret. Panie, nawet te bardziej zaawansowane wiekiem, na scenie wyzwalały z siebie ogromne pokłady energii, a gra aktorska stała na najwyższym poziomie. W tej najdłuższej czasowo konkurencji zwyciężyło KGW Pstrążna.
Pyszne wypieki
Trzecią i ostatnią konkurencją, która już na samym przeglądzie nie wymagała wielu poświęceń, była prezentacja „potrawy gospodyni”, którą w tym roku był mazurek wielkanocny. Ciasto jednak przygotowywane było wcześniej tak, aby zachwycić podniebienia jury. Po odegraniu scenek gospodynie poczęstowały ciastem komisję oraz całą publiczność. Jury oceniało nie tylko smak, ale także estetykę i wykonanie ciast. W tej konkurencji pierwsze miejsce przyznano KGW Sumina. Tym samym wszystkie trzy koła, biorące udział w eliminacjach gminnych pojadą na finał do Teatru Ziemi Rybnickiej. Finał odbędzie się 18 stycznia o godz. 16.00 w Rybnickim Centrum Kultury, a bilety na te niecodzienne zmagania można kupić w cenie 25 zł. W finale udział wezmą koła wyłonione w eliminacjach w Rybniku, Czerwionce-Leszczynach, Świerklanach, Żorach i Lyskach. W sumie w eliminacjach udział wzięło aż 16 kół z Rybnika, powiatu rybnickiego i Żor.
Szymon Kamczyk
Przepis przewodniczącej KGW Dzimierz Małgorzaty Surmy na świąteczny piernik
Potrzebne będą: 1/2 kg miodu, 250 g masła, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 kg mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki sody, 10 dkg orzechów, 15 dkg rodzynek, skórka z pomarańczy, powidła, przyprawa do pierników.
Rozpuścić masło, miód, cukier, dodać sól, przyprawy, jajka, mąkę, sodę rozmieszaną z mlekiem, na koniec dodać bakalie. Wyrobić i wynieść na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Rozłożyć na 4 blaszki (24/40) Piec w temp. 180 stopni ok 1/2 godziny. Wystudzić, posmarować powidłami i skleić 2 części razem. Górę polać polewą czekoladową, można ozdobić orzechami, migdałami. Ciasto jest ciekawe i pyszne. Co roku w Boże Narodzenie znika całe, bo ma naprawdę niepowtarzalny smak. Smacznego!