Rybniczanie pokochali bieganie
REKREACJA – Akademia biegania.
Ruszyła wiosenna edycja akademii biegania. Organizowane przez MOSiR zajęcia zachęcające mieszkańców Rybnika do najprostszej formy aktywności fizycznej, spotykają się z ogromnym zainteresowaniem. Na pierwszym po zimowej przerwie spotkaniu zjawiło się kilkadziesiąt osób!
Dzieci, młodzież, ludzie w średnim wieku oraz osoby starsze. Przedstawicieli praktycznie każdego pokolenia można było spotkać na pierwszych wiosennych zajęciach rybnickiej akademii biegania, które odbyły się w miniony czwartek. Na obiektach MOSiR przy ulicy Gliwickiej zjawiło się kilkudziesięciu amatorów ruchu na świeżym powietrzu. Zajęcia jak zwykle poprowadził trener lekkoatletyki Andrzej Piecha. – Rozpoczynamy wiosenną edycję. Będziemy się spotykali we wtorki i czwartki. Zapraszamy i zachęcamy do uczestnictwa w akademii. Dziś jest bardzo dużo ludzi, frekwencja rewelacyjna. Mam nadzieję, że na ostatnich zajęciach, czyli w czerwcu będzie tak samo. Tego życzę i sobie i wszystkim uczestnikom. Aby dotrwali. Czeka nas w sumie 27 spotkań – powiedział tuż przed zajęciami opiekun grupy, który nie kryje radości z faktu, że mieszkańców Rybnika udało się „poruszyć”. – Jest moda na bieganie. MOSiR wykonał tytaniczną pracę. Zorganizował akademię, organizuje również biegi takie jak półmaraton czy bieg wiosny w ramach akcji „Cała Polska Biega”. To wszystko dało rezultaty. A ja mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej – przekonuje Piecha. Zajęcia prowadzone są w taki sposób, że uczestniczyć w nich może każdy, niezależnie od poziomu wytrenowania. Wystarczą dobre chęci. – Aby do nas dołączyć, wystarczy przyjść na godzinę 18:00 we wtorek lub czwartek. Bo bieganie jest dla każdego, jeśli robi się to w sposób poprawny i bezpieczny – kończy trener. Dodajmy, że uczestnictwo w akademii biegania jest bezpłatne. Dodatkowo, każdy kto weźmie udział w minimum 18 spotkaniach w ramach nagrody otrzyma od organizatorów karnet na pływalnię.
(kp)